Po zrušení zákazu popravila v USA smrtící injekce prvního odsouzeného

Georgia - Americká Georgia víc než po půlročním zákazu znovu popravila odsouzeného zločince smrtící injekcí. A to poté, co v dubnu americký Nejvyšší soud rozhodl, že tento postup není  protiústavní. Smrtící injekce se v USA nesměla používat od loňského září.

Odpůrci trestu smrti argumentovali, že popravy smrtící injekcí jsou nehumánní a způsobují odsouzeným nesnesitelné bolesti. Tento fakt byl základem jejich stížnosti k americkému Nejvyššímu soudu. Ten ale v dubnu rozhodl, že popravy tímto způsobem mohou pokračovat.

Povolení už přivedlo do popravčí místnosti prvního odsouzeného. William Lynd byl před dvaceti lety usvědčen z brutální vraždy své přítelkyně. Od loňského září je tak po sedmiměsíčním přestávce prvním ve Spojených státech, koho smrtící injekce připravila o život.

Tento druh popravy uplatňuje 37 z 38 amerických států, kde je nejvyšší trest povolený. Odsouzení dostanou nejprve sedativa, pak látky, které paralyzují jejich svaly, kromě srdce. Poslední dávka zastaví srdeční činnost. Odpůrci tvrdí, že smrt tímto způsobem je příliš bolestivá. A některé případy z minulosti dokonce prokázaly, že odsouzený před tím, než zemře, trpí až půl hodiny.