V irácké Basře byl dnes při raketovém útoku zraněn český voják

Basra/Praha - V irácké Basře byl dnes při raketovém útoku lehce zraněn český voják, sdělil to generální štáb české armády. Ihned po incidentu dostal na místě první pomoc a v britské polní nemocnici se později podrobil chirurgickému zákroku. Nyní je mimo ohrožení života. Rotmistra zranily do paže střepiny z rakety, která dopadla poblíž vchodu do základny mezinárodních jednotek na letišti v Basře střežené českou armádou.

Zraněný voják bude do Česka převezen v nejbližším možném termínu a jeho rodina již o incidentu ví. Minulou středu zahynul český voják v Afghánistánu, když vozidlo, které řídil, najelo na nastraženou minu. Čtyři jeho spolujezdci byli při nehodě zraněni. Kvůli tomuto neštěstí zaletěl do Afghánistánu právě dnes na bleskovou nečekanou návštěvu premiér Mirek Topolánek.

V Iráku je nyní 99 českých vojáků, většinou ze 73. tankového praporu z Přáslavic. Střeží hlavní vstup na základnu mezinárodních jednotek. Na následky zranění z Iráku zahynul první český voják v květnu 2003 poté, co byl s dalšími dvěma zraněn při dopravní nehodě asi 150 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Čtyři zraněné české vojáky z Iráku si vyžádala rovněž dopravní nehoda v září 2005 v sousedním Kuvajtu.