Prescott ve svých pamětech líčí bouřlivé spory Browna s Blairem

Londýn - Britský premiér Gordon Brown má další problém, tentokrát s pamětmi bývalého kolegy z vlády Johna Prescotta, který prý řešil desítky střetů Browna s Tonym Blairem a bývalému premiérovi radil, aby Browna odvolal z funkce ministra financí. V úryvcích z pamětí, které dnes otiskly Sunday Times, Prescott ale také napsal, že Blair opakovaně porušil dohodu s Brownem, podle níž měl z premiérské funkce odejít mnohem dřív.

Prescott byl vicepremiérem od roku 1997 do loňského června, kdy odešel společně s Blairem. Podle něj Brown někdy při sporech s Blairem „vybuchl jako sopka“. Byl prý „nepříjemný, otravný, matoucí a sžíravý“. Prescott uvedl, že strávil spoustu času řešením sporů mezi Brownem a Blairem, při nichž musel zasahovat stovkami telefonátů a schůzek.

„Když si Tony stěžoval na Gordonovo jednání, řekl jsem mu ˙Tak ho vyhoď˙,“ uvedl Prescott. „Chytili se do vlastní pasti. Tony věděl, že propuštění Gordona by stranu rozdělilo.“

Brown a Blair, kteří byli začátkem 90. let nastupujícími hvězdami Labouristické strany, se v roce 1994 dohodli, že Blair bude usilovat o premiérské křeslo, ale později Brownovi ustoupí. Podle Prescotta tuto úmluvu Blair porušil.

Prescottovy paměti přicházejí v době, kdy se Brown, který převzal otěže od Blaira, potýká s rekordním poklesem popularity. V sobotu britské listy také otiskly úryvky z pamětí Blairovy ženy Cherie, podle níž se Brown s Blairem dosud radí.

Cherie Blairová rovněž napsala, že Brown „chrastil klíči“ nad hlavou jejího manžela, když labouristé utrpěli v dubnu 2004 nezdar v místních volbách z velké části kvůli tomu, že Blair zavedl Británii do irácké války. „Myslím, že na Tonyho příliš tlačil v době, kdy Tony nebyl připraven,“ uvedla.