Hacker zveřejnil na internetu osobní data 6 milionů obyvatel Chile

Santiago de Chile - Počítačový hacker zveřejnil na internetu osobní údaje šesti milionů Chilanů. Jména, čísla osobních průkazů, adresy, telefonní čísla, e-mailové adresy, a dokonce i společenské postavení a údaje o vzdělání stáhl z elektronických archivů různých vládních institucí a armádních zdrojů. Hacker, po kterém pátrá policie, prohlásil, že chtěl svým činem dokázat, že jsou tyto údaje v Chile špatně chráněné.

Jelikož se nikdo nepokouší o ochranu tak citlivých informací, rozhodl se je dotyčný zveřejnit pro všechny. Navíc tvrdí, že lze s takto získanými údaji sestavit virtuální mapu na Google Earth nebo Google Mas, kde si lze prohlédnout, kde kdo bydlí. 

Nejprve se dokumentace objevila na chilském blogu věnovaném technologickým otázkám. Činitelé zodpovědní za blog následně informovali policii specializovanou na zločiny spojené s kybernetikou a okamžitě začali seznam odstraňovat. Později se ale osobní informace objevily na dalším místě na internetu. Správce blogu, kde se data objevila poprvé, označil případ za velmi vážný a zdůraznil, že je nutné provést interní revize v napadených institucích.