EU rozhodla o zrušení sankcí vůči Kubě

Brusel - Evropská unie se dnes na summitu v Bruselu dohodla na zrušení sankcí vůči komunistické Kubě. Novinářům to řekla eurokomisařka Benita Ferrerová-Waldnerová. Česku se nepodařilo přesvědčit ostatní, že by sankce neměly polevovat.

Některé státy, například Česko či Švédsko, ale opakovaně tvrdily, že chtějí pro zrušení sankcí nejprve vidět určitý pokrok v oblasti lidských práv. Praha dokonce hrozila, že pokud se tak nestane, zrušení zablokuje. Nakonec ale návrh prošel. Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg poté znovu upozornil na závažnou otázku věznění politických vězňů na Kubě. „Jejich počet je nadále ještě daleko přes 200, podmínky v kubánských věznicích jsou strašné, odpovídají podmínkám, které u nás byly v 50. letech,“ varoval Schwarzenberg.  

Na odvolání dosud pozastavených opatření proti Kubě tlačily hlavně země jako Španělsko, které chtějí zlepšit vztahy s novým kubánským vedením. Proti zrušení sankcí se v minulosti stavěly některé státy kvůli situaci na poli lidských práv. Dohodu ze summitu bude ještě muset formálně potvrdit některé z příštích zasedání ministrů EU.

Sankce vůči Kubě přijala unie po zákrocích kubánských úřadů proti disidentům v roce 2003. EU nařídila třeba zákaz návštěv vysoce postavených činitelů. Od roku 2005 je však unie pozastavila. Na Kubě se ale změnilo vedení, v únoru odstoupil dlouholetý vůdce Fidel Castro, kterého nahradil jeho bratr Raúl. Řada zemí toho chce využít ke zlepšení vztahů s komunistickým ostrovem.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24