O propuštění českých vědců bude indický soud rozhodovat opět v pátek

Dardžiling - Indický soud dnes znovu nerozhodl, zda propustí na kauci dva české vědce, kteří byli v červnu zatčeni za údajný nedovolený sběr hmyzu. Další stání je čeká v pátek. Pokud opět nebude rozhodnuto o propuštění entomologů, obhajoba se obrátí na vyšší soudní instanci. Českým entomologům hrozí podle indických zákonů vězení od dvou do sedmi let.

Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček k tomu řekl, že soud vyzval žalobce, aby předložili další dokumenty a důkazní materiály zabavené u obou vědců. V pondělí soud české vědce propustit odmítl. Důvodem bylo, že ještě nebyly k dispozici všechny důležité materiály, protože část úřadu stávkovala. 

Petr Švácha a Emil Kučera několikrát odmítli všechna obvinění

Tvrdí, že hmyz sbírali pro vědecké účely a do osobních sbírek. Na jejich stranu se postavila i mezinárodní vědecká komunita, petici za jejich propuštění podepsalo už 600 lidí.

Soud má od obhajoby k dispozici i všechny materiály, které si vyžádal. Mezi jeho posledními požadavky byla notifikace osobní záruky, že entomologové neopustí Indii. Český velvyslanec se za ně tedy osobně zaručil.

„Věřím jim, neznám je osobně, ale spoléhám na kolegu, šéfa entomologie. Jsou to oba renomovaní vědci. Obrátil jsem se nejen na svůj protějšek, ale i na šéfa indické výzkumné rady, ten je členem vlády,“ řekl předseda Akademie věd ČR Václav Pačes.

Biologové Petr Švácha a Emil Kučera z Entomologického ústavu Akademie věd ČR sedí v indickém vězení už měsíc. Byli zadrženi poblíž národního parku Singalila ve státě Bangla při sběru hmyzu. K tomu ale neměli oficiální povolení. Indické úřady je obvinily z nepovoleného vstupu do národního parku a sběru přírodnin na jeho území.

Podle nich mohou být čeští vědci součástí mezinárodního gangu překupníků se vzácnými živočichy. Indický soud tvrdí, že má proti vědcům pádné důkazy. Podle indických zákonů teď oběma hrozí dva až sedm let vězení.