Čínský prezident vyzval k „nepolitizaci“ olympiády

Peking - Čínský prezident Chu Ťin-tchao dnes při výjimečném setkání s tiskem vyzval zahraniční novináře, aby "nepolitizovali" olympijské hry, protože to prý odporuje olympijskému duchu. Při tiskové konferenci s vybranou skupinou zahraničních novinářů Chu apeloval na zahraniční média, aby respektovala čínské zákony a myšlenku svátků sportu.

„Je nevyhnutelné, aby lidé z různých zemí a oblastí chápali, že nejsou v různých otázkách zajedno,“ prohlásil prezident a zapochyboval, že by politizování olympiády tomuto problému nějak pomohlo. „Je to proti olympijskému duchu,“ dodal. Chu Ťin-tchaova slova dokreslují dlouhodobé stanovisko Číny, která po světě požaduje pochopení svébytnosti své kultury a mentality.

Čínský prezident v prohlášení před novináři rovněž slíbil zevrubné ekonomické a politické reformy po skončení olympiády. Čínskou prioritou je podle jeho slov „neustále prohlubovat ekonomický a sociální rozvoj“, nicméně rychlý čínský růst „nepředstavuje ohrožení pro svět“. Nutné jsou určité politické změny, jež mají zamezit korupci a naplnit rostoucí požadavky občanů na prosazení vlastního hlasu ve vládě, dodal Chu.

Olympiáda v Pekingu začíná již za sedm dní, tedy 8. srpna 2008. Již od poslední letní olympiády v Aténách jsou velmi časté diskuse o lidských právech v Číně, které jsou často dávány do souvislosti právě s olympiádou. Březnové protesty v Tibetu upozornily na osud tohoto státu, který čínská vláda před 49 lety násilně obsadila a vytvořila z něj svou provincii. Vlajka svobodného Tibetu se tak na Západě stala symbolem odporu proti zemi asijské velmoci porušující lidská práva. V souvislosti s Tibetem se i řada světových politiků vyslovila proti své účasti na LOH.