Izraelský premiér odejde, není jasné kdy

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert za několik týdnů odstoupí ze své funkce. Důvodem je jeho korupční skandál. Olmert předeslal, že se nebude účastnit ani zářijových voleb předsedy své strany Vpřed. Až z nich vzejde nový stranický předseda a sestaví novou vládu, Olmert podá demisi. Pokud se ale politická jednání provázející vznik vlády potáhnou, nebo dojde-li k předčasným volbám, může být Olmert v premiérském křesle ještě hezkých pár měsíců.

Policie ještě šetření jeho případu neuzavřela, a tak stále není jisté, kam až obvinění budou sahat. Olmert svou vinu odmítá, pouze se vyjádřil ve smyslu, že udělal chyby, za které se omlouvá. Tvrdí, že nad financemi neměl kontrolu. Fakt, že cestoval za peníze od sponzorů v doprovodu své rodiny, vysvětluje tak, že to měla pod kontrolou jeho sekretářka.

Olmert už dříve avízoval, že pokud proti němu bude vznesena obžaloba, odstoupí. Nyní ohlásil svou demisi přesto, že obžalován ještě oficiálně nebyl. Politoložka z Metropolitní univerzity v Praze Irena Kalhousová to vysvětluje tím, že tlak na něj je už neudržitelný.

Irena Kalhousová:

„Je překvapením, že se udržel tak dlouho.“

 Izraelská veřejnost je sice vůči korupčním skandálům svých politických představitelů poměrně imunní, nicméně tento skandál už podle Kalhousové překročil únosné meze. Navíc jím má Olmert svázané ruce při prosazování vlastní politické agendy. Pokud ale pobude v čele vlády dostatečně dlouho, může se mu povést prosadit, co chce.

Podle Kalhousové ukazuje Olmertův případ proměny izraelské společnosti. Zatímco první generace politiků zkorumpovaná nebyla, o druhé ze 60. a 70. let se to říct nedá. Izraelská veřejnost ale tehdy neměla mechanismy, kterými by své politiky mohla kontrolovat. „To se postupně mění, svou roli zastávají média a hodně se také angažuje policie,“ vysvětluje Kalhousová. A s tím se mění i míra tolerance korupce u veřejnosti.

Vydáno pod