Írán nehodlá ustoupit ze svého jaderného programu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes zdůraznil, že jeho země nemíní odstoupit ani o krok ze svého jaderného programu. Tento víkend přitom vyprší lhůta pro odpověď na neformální nabídku Západu, která se týkala příslibu alespoň dočasně zastavit některé jaderné aktivity výměnou za dalekosáhlou hospodářskou spolupráci.

„Jakýchkoliv jednání se zúčastníme, vždy to bude jasně s cílem prosadit právo Íránu na jaderný program a íránský národ nikdy o píď neustoupí ze svých práv,“ prohlásil Ahmadínežád na svých internetových stránkách.

Írán je již několik let nucen Západem, v čele se Spojenými státy, k zastavení obohacování uranu. Podezírá ho totiž, že se snaží vyrobit jadernou bombu. Teherán však tato obvinění popírá a tvrdí, že uran se v zemi obohacuje výhradně pro potřeby jaderných elektráren s cílem zajistit energetickou soběstačnost Íránu.

Svoje dnešní prohlášení vydal Ahmadínežád po setkání se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který patří k jeho blízkým spojencům. Asad s Ahamdínežádem jednal o kontroverzních íránském jaderném programu na žádost francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Syrský prezident slíbil svému francouzskému protějšku, že se bude snažit přesvědčit Teherán, aby nabídl Západu důkazy o tom, že nevyvíjí jaderné zbraně.

Spojené státy i Německo daly najevo, že pokud Írán na výzvu mezinárodního společenství nezareaguje, hrozí mu další sankce.