Separatisté v Jižní Osetii prý zničili vozidla gruzínské armády

Moskva - Separatisté v Jižní Osetii, která se před lety jednostranně odtrhla od Gruzie, dnes zničili dvě vozidla gruzínské vlády. Gruzie to ale popírá a naopak obvinila separatisty, že napadli vesnici, která se nachází pod její kontrolou. Incident se stal v oblasti, z níž se jihoosetské síly snaží vytlačit zvláštní gruzínské jednotky. Rusko v reakci na to vyzvalo obě strany ke klidu.

V úterý vysoce postavený ruský diplomat prohlásil, že pokud se bude násilí v Jižní Osetii stupňovat, nehodlá Moskva nečinně přihlížet. Napětí mezi Gruzií a Jižní Osetií a další separatistickou oblastí, Abcházií, v posledních měsících roste a panují obavy, že by mohlo přerůst v otevřený ozbrojený konflikt. V oblasti přitom soupeří Západ s Ruskem o vliv nad tranzitními cestami energetických surovin.

Jižní Osetie se od Gruzie odtrhla po válce začátkem 90. let. Z Ruska do této oblasti, stejně jako do Abcházie, proudí finanční pomoc a velká většina jejích obyvatel má ruské občanství. Gruzie obviňuje Moskvu, že Jižní Osetii i Abcházii chce anektovat. Rusko má navíc v oblasti mírové jednotky, nicméně Gruzie tvrdí, že nejsou neutrální a že podporují separatisty.