Číňan sedm let propagoval olympiádu na kole

Peking - Pro západní svět jsou olympijské hry v Pekingu záležitost dost problematická. Ne tak pro Číňany - ti prožívají obrovský pocit vlastenectví, který v nich výrazně podporuje samotná vláda. A tak se do organizace her zapojily i statisíce dobrovolníků. Někteří jsou velmi vynalézaví. Třiapadesátiletý  Čchen Kuan-ming olympijskou myšlenku šíří po celé Číně na kole už sedm let.

Pro Čchena jsou olympijští sportovci vzorem. Pro mnohé by ale vzorem mohl být on. Před sedmi lety nechal práce na poli. Za tu dobu projel na rezavém kole přes šedesát tisíc kilometrů - ve sněhu, dešti i letním žáru. Jeho tricykl je pro něj postelí i domem.

„Olympijské hry propagují civilizaci včetně našeho lidu. Číňané musejí být přátelští k lidem na celém světě,“ říká vytrvalý cyklista. Svou jízdou chtěl podpořit nejen olympiádu, ale i přírodu. Do tašky na řidítkách sbíral odpadky.  

Kolo nemá přehazovačku, žádnou pořádnou brzdu a váží přes 200 kilogramů. Píchnutou duši měnil Čchen sedmnáctkrát, řetěz čtyřikrát.

Příběh tohoto muže je typický i pro řadu dalších Číňanů, kteří mají z olympiády upřímnou radost. Neřeší politiku, cenzuru nebo kolik vlastně hry stály. Doufají jen, že olympiáda pomůže Číně v zahraničí. K tomu chce přispět i Čchen Kuan-ming. V příštích dvaceti letech chce objet celý svět.