Pákistánská vládní koalice se rozhodla sesadit prezidenta Mušarafa

Islámábád - Pákistánská vládní koalice vedená stranou zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové se dohodla, že zahájí proces odvolání prezidenta Parvíze Mušarafa. Bude k tomu potřebovat dvoutřetinovou většinu v parlamentu. Příslušný návrh pro parlament je už připraven, koalice požádá o svolání mimořádné zasedání dolní komory parlamentu na pondělí.

Předseda Pákistánské lidové strany (PPP) a vdovec po Bhútové Ásif Alí Zardárí dnes na tiskové konferenci v Islámábádu zároveň prezidenta varoval, aby se nepokoušel svému odvolání předejít rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. „Pokud to udělá, bude to jeho poslední čin proti lidu a proti Pákistánu,“ prohlásil Zardárí. Uvedl také, že koalice neprodleně sestaví seznam obvinění, jimž bude prezident čelit.

Vládní koalice vedená PPP má v parlamentu prostou většinu nezbytnou k zahájení procedury odvolání prezidenta. Není však jasné, zda se jí podaří získat dvoutřetinovou většinu v obou komorách parlamentu, předepsanou k sesazení hlavy státu. Zardárí nicméně vyjádřil přesvědčení, že vláda dokáže Mušarafa odvolat. „Věříme, že nás podpoří až 90 procent zákonodárců,“ řekl.

Mušaraf zrušil cestu do Pekingu

Mušaraf měl dnes ráno podle plánu odletět do Číny k účasti na pátečním slavnostním zahájení olympijských her v Pekingu. Jeho letadlo stálo ještě ráno připravené ke startu na letecké základně Rávalpindí u Islámábádu. Po ohlášení dohody stran vládní koalice ale Mušaraf cestu zrušil. Zahajovacímu ceremoniálu olympiády v Pekingu bude místo něj přítomen premiér Júsuf Ráza Gílání.

O osudu Mušarafa jedná koalice vedená Zardárím od úterý. Mušaraf sice už dříve uvedl, že raději rezignuje, než by čelil procesu odvolání. Podle svých blízkých se ale bude bránit. To České televizi potvrdila i novinářka Tereza Engelová. 

Mušarafův tábor prohrál letos v lednu parlamentní volby a prezident musí od té doby fungovat společně s vládou sdružující bývalou opozici. Toto soužití probíhá v konfliktní atmosféře, zvláště když je kabinet dosud rozdělen v otázce Mušarafova budoucího osudu: zatímco jedna část, především Pákistánská muslimská liga (PML-N), žádá jeho odstoupení, druhá skupina, především Pákistánská lidová strana (PPP) Bhútové, se nestaví proti koexistenci s prezidentem, pokud by byl Mušaraf zbaven určitých výsad.

Vydáno pod