Ruský prezident Dmitrij Medveděv slaví 100 dní ve funkci

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv je právě dnes ve funkci sto dní. To je doba, která v západní politické kultuře bývá považována za jakousi dobu hájení. Medveděvovi tato doba skončila po 95 dnech ve funkci, kdy vypukly boje na Kavkaze. Události posledních dní rovněž prověřily vztah dua Medveděv-Putin a zdá se, že pečlivě připravované nástupnictví dobře funguje. Role jsou rozdány tak, že premiér Putin se orientuje na domácí politiku, zatímco Medveděv reprezentuje Rusko spíše navenek.

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka je zatím sto dnů na přesnější hodnocení příliš krátká doba. „Jak je to přesně s tím dirigujícím a dirigovaným se ukáže až tak během roku, nebo spíše dvou let,“ říká.

Zatím prý Medveděv dokázal, že má nesporně jiný image, že působí klidněji, racionálněji a méně emocionálně. „Přišel také s vlastním programem, do nějž patří posílení demokratických institutů v zemi, chce bojovat proti korupci, což jsou věci, které jsou v Rusku velmi těžce uskutečnitelné,“ dodává Dvořák.

Podle ruských průzkumů veřejného mínění byl Medveděv nejpopulárnější v okamžiku, kdy oznámil, že válka v Gruzii končí. Podle Dvořáka to signalizuje to, že řadoví Rusové o válku příliš nestojí. „Pro Medveděva to byla dobrá příležitost prezentovat se jako mírotvorce,“ vysvětluje.  

Rusko zřejmě v posledních dnech přesunulo do Gruzie a jejích separatistických provincií další vojáky. S odvoláním na středeční prohlášení nejmenovaných představitelů americké vlády o tom informovala zpravodajská stanice CNN.

Medveděv v úterý nařídil ukončení vojenských operací ruské armády v Gruzii a dohodl se se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym na podmínkách ukončení bojů. S plánem na urovnání konfliktu v úterý souhlasil i gruzínský prezident Michail Saakašvili. Obě strany se však od té doby obviňují z porušování příměří.

Vydáno pod