Somálští piráti unesli malajsijský tanker

Mogadišo - Malajsijský tanker s devětatřiceti lidmi na palubě unesli piráti u somálských břehů. Loď vezla z Indonésie do Evropy náklad palmového oleje. Zatím není jasné, jestli únosci požádali o výkupné, bližší informace nejsou známy ani o posádce ani o případném výkupném.

Mezinárodní organizace International Maritime Bureau (IMB), která sleduje případy pirátství ve světových oceánech, zachytila nouzový signál z lodi v noci z úterý na středu. Vzápětí o únosu uvědomila námořní plavidla západních států, která v oblasti hlídkují.

Somálské pobřežní vody jsou známé jako jedna z hlavních oblastí na světě, kde působí piráti, kteří za vrácení zajatých lodí a osob požadují výkupné. Majitelé unesených lodí většinou požadované výkupné zaplatí, jen se vyjednáváním snaží o jeho maximální snížení.

Loni u Somálska piráti unesli 25 lodí, a to navzdory hlídkovým plavidlům americké armády, která v oblasti operují. Jen za minulý měsíc byly uneseny čtyři lodě. Například koncem července piráti zajali v Adenském zálivu japonskou obchodní loď s asi 18 lidmi na palubě.

V Radě bezpečnosti OSN v červnu prošla rezoluce, která dovoluje některým zemím zasahovat proti pirátům v somálských vodách. Případy pirátství však přesto pokračují dál, mimo jiné kvůli tomu, že jejich pachatelé jsou dobře vyzbrojení a vycvičení bojovníci, nezřídka napojení na místní silné klany. Často používají vojenské uniformy a také rychlé čluny vybavené satelitními telefony a navigačním systémem GPS.

  • Somálský pirát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/171/17010.jpg
  • Válečné fregaty míří do somálských vod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/250/24920.jpg