V Pákistánu zabíjely atentáty

Islámábád - Při dvou explozích poblíž pákistánské metropole, z nichž policie podezřívá sebevražedné atentátníky, zahynulo 71 lidí. Dalších zhruba 80 osob utrpělo zranění. K útokům se přihlásila pákistánská sekce bývalého afghánského vládního hnutí Taliban. V Pákistánu je to vůbec nejkrvavější incident od začátku roku.

Při dvou explozích přišlo podle policejních zdrojů o život 71 lidí, obětmi jsou především dělníci. Nálože trhaviny současně vybuchly u zbrojní továrny asi 30 kilometrů severozápadně od Islámábádu. Jedna z náloží vybuchla poblíž hlavní brány továrny, druhá téměř současně u dalšího východu z továrního areálu. Místní televizní stanice uvedla, že jeden ze sebevražedných atentátníků se odpálil přímo ve skupině dělníků, kteří továrnu právě opouštěli.

Pákistán se v posledních měsících potýká se sílící vlnou násilností. Rozpoutali ji povstalci napojení na militantní islámská hnutí Taliban a al-Káida. Fundamentalistický Taliban se například přihlásil k sebevražednému útoku v nemocnici v severozápadním Pákistánu, při kterém v úterý zemřelo nejméně 27 lidí.

Násilí spolu s politickou nestabilitou znepokojuje investory a už delší čas negativně ovlivňuje finanční trh.