V Somálsku se bojuje, 70 mrtvých v přístavu

Kismayo (Somálsko) - Islamističtí povstalci z teroristické organizace Šabáb obsadili v pátek přístavní město Kismayo v jižním Somálsku. Předcházely tomu dva dny bojů, ve kterých zahynulo přes sedm desítek lidí. V bojích se střetli povstalci s provládními milicemi. Podobné střety vypukly i v somálském hlavním městě Mogadišu.

V bojích, které vypukly ve středu, bylo zabito přes 70 lidí. Neupřesněné množství lidí bylo také zraněno. V kismayské nemocnici je pouze jeden lékař a hrstka ošetřovatelek. Nemají dostatek léků a na ošetření čeká hodně lidí, upozornil zástupce nemocnice.

Mluvčí islamistické organizace Šabáb šajch Muchtar Robow prohlásil: „Stále ještě pronásledujeme bojovníky, kteří utekli. Situace je klidná a my vyzýváme lidi, aby zůstali v klidu.“

Ve městě nejsou přítomny ani síly přechodné vlády ani spojenečtí etiopští vojáci a ani příslušníci mírové mise Africké unie.

Šajch Muchtar Robow:

„Kismayo je pod naší kontrolou. Přemohli jsme je a ukončili jsme boje.“

V posledních měsících bylo Kismayo poměrně klidné, alespoň ve srovnání s bombardovaným Mogadišem, kde se prudké boje odehrávaly ve čtvrtek. Některé ze střetů byly dokonce na dohled rezidence somálského prezidenta Abdullahiho Yusufa.

Povstalecká organizace Šabáb vede boje ve stylu iráckých teroristů - provádí minometné útoky, umisťuje bomby u silnic; terčem vražd se stávají příslušníci sil i členové prozatímní vlády, stejně jako vojáci etiopských jednotek. Spojené státy zařadily Šabáb na svůj seznam teroristických organizací jako skupinu s těsným napojením na síť al-Káida.