V Chorvatsku dnes zemřel další Čech, letos už dvacátý

Záhřeb - Život dalšího českého turisty si dnes vyžádalo Chorvatsko. Při potápění zemřel u města Cavtat Jan Otýs, který byl členem potápěčské expedice Garibaldi. Je to letos již dvacátá česká oběť v této balkánské zemi. Příčiny nehody vyšetřují chorvatské úřady. Podle expedice ale nic nenasvědčuje selhání techniky ani špatné kondici či nepřipravenosti potápěče. S velkou pravděpodobností lze za příčinu považovat nenadálou zdravotní příhodu.

Expedice se pokoušela lokalizovat italský křižník Giuseppe Garibaldi, který byl potopen během první světové války. Do Chorvatska dorazila v úterý a k tragické události došlo asi 12 kilometrů od Cavtatu při vynořování potápěče z devadesátimetrové hloubky. Ani členům týmu, kteří okamžitě na místě zahájili záchrannou akci, ani lékařům, kteří zraněného přijali, se však již nepodařilo potápěče zachránit. 

Podvodní kameraman Otýs byl členem expedice, která našla a zkoumala vrak pancéřového křižníku Giuseppe Garibaldi. Ten objevili čeští potápěči koncem dubna po čtyřdenním pátrání v hloubce 125 metrů. Křižník v roce 1915 potopil velitel RU ponorky U4 Rudolf Singule, rodák z Brna.

Během léta zemřelo v zahraničí 125 českých turistů 

Během července a srpna zemřelo v zahraničí 125 českých turistů. V červenci evidovalo české ministerstvo zahraničí 54 úmrtí, v srpnu pak 71 smrtelných případů. Smutný primát drží již tradičně právě Chorvatsko, které je nejoblíbenější destinací Čechů. Následuje Slovensko, kde zahynulo 12 Čechů, v Německu zemřeli čtyři čeští občané a stejně tolik v Itálii.

Vydáno pod