Summit Čína-EU byl kvůli dalajlamovi odložen na neurčito

Brusel - Nadcházející jedenáctý summit Evropské unie a Číny byl odložen kvůli sporům kolem návštěvy tibetského dalajlamy v Evropě. Vrcholná schůzka mezi zástupci 27členného bloku a nejlidnatější země světa se měla uskutečnit 1. prosince ve francouzském Lyonu.

Podle prohlášení, které rozeslalo francouzské předsednictví, čínské úřady unii sdělily, že se rozhodly požádat o odklad summitu. Vedla je k tomu prý skutečnost, že tibetský duchovní vůdce by měl ve stejné době navštívit několik zemí EU a setkat se při této příležitosti s jejich šéfy vlád či států.

Unie rozhodnutí Číny, která je jedním z hlavních obchodních partnerů EU, lituje. Je nicméně připravena s Čínou dál jednat, zvlášť pak vzhledem k současné vážné světové hospodářské krizi.

S dalajlamou se má příští týden setkat i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země unii v současnosti předsedá. Má se tak stát v Gdaňsku, kam oba zavítají na oslavy 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír polskému exprezidentovi Lechu Walesovi. Mluvčí francouzské vlády dnes potvrdil, že Sarkozy se s dalajlamou setká jakožto s duchovním vůdcem, ne jako se šéfem státu. Čínské ministerstvo zahraničí ani čínské velvyslanectví v Paříži to nijak nekomentovaly.

Již v sobotu dalajlama zavítá do Prahy, kam jej pozval bývalý prezident Václav Havel a Nadace Fórum 2000. Zůstane zde až do 2. prosince.

Vydáno pod