Nejméně 101 mrtvých při sérii teroristických útoků v Bombaji

Bombaj - Nejméně 101 lidí zemřelo a dalších 287 osob bylo zraněno během dnešní série teroristických útoků v Bombaji. Ozbrojenci zaútočili automatickými puškami a granáty, policie několik míst obklíčila. Útoky byly namířeny hlavně na oblast, kde by se mohli nacházet turisté. Ozbrojenci obsadili podle českého velvyslance v Indii Hynka Kmoníčka už čtyři luxusní hotely. Rukojmích je v této chvíli určitě více než 55, přesná čísla však nejsou známa. Teroristé se během útoků podle agentury Reuters zajímali hlavně o cizince s britským nebo americkým pasem. Ozbrojenci obsadili také bombajské ústředí židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič a z budovy byla slyšet střelba. Během útoků zemřel Hemant Karkare, šéf protiteroristické jednotky zdejší policie.

Podle televize CNN ve městě panuje chaos, atentáty byly spáchány nejméně na sedmi místech. „Zdá se, že je to teroristický útok, mnoho míst se stalo terčem střelců,“ prohlásil bombajský policista A. K. Šarma v místní televizi. Televize CNN informovala, že terčem útoků se staly restaurace, hotely a nádraží. AP napsala, že útočníci udeřili i ve známé bombajské restauraci Leopold. Dva údajní teroristé se podle CNN schovali v luxusním hotelu Oberoi. Policie hotel evakuovala. K násilnostem se emailem přihlásila málo známá organizace Dekánští mudžáhedíni.

Útoky byly namířeny rovněž na další luxusní hotel Tádž Mahal. „Vstupní hala hotelu Tádž Mahal je v plamenech,“ řekl policejní mluvčí A. N. Roj s tím, že policie se stále snaží zjistit, kolik lidí je uvnitř budovy. Agentura Reuters oznámila, že teroristé zadržují v hotelu cizince. Boje uvnitř tohoto i dalších hotelů stále probíhají.

Svědek: Chtěli hlavně cizince

„Odhaduji, že chtěli hlavně cizince, protože se ptali po britských a amerických pasech,“ říká Rakesh Patel, Brit žijící v Hongkongu, který se stal svědkem útoku teroristů na hotel Tádž Mahal. „Měli bomby, přišli z restaurace a šli nahoru po schodech. Byli to mladíci, možná jim bylo tak 20 až 25 let. Měli dvě zbraně,“ pokračoval svědek. Několik zraněných lidí bylo z hotelu evakuováno, z budovy utíkal i personál.   

Teroristé údajně vyhodili do vzduchu i jednu čerpací stanici v centru města. Útoky jsou hlášeny také na jednom z místních letišť. Policie několik míst obklíčila a podařilo se jí několik teroristů zatknout.

Situaci ztěžuje fakt, že teroristé odpovědní za bombajský incident jsou naprosto neznámou skupinou. O dekánských mudžahedínech, kteří se k útoku již přihlásili, totiž vláda nemá dostatečné informace. 

Český velvyslanec: Nemáme informace, že by mezi rukojmími byl nějaký Čech

„Dva útočníci jsou mrtví, byli rozstříleni, když prchali ve škodovce. Dalších devět teroristů se policii podařilo chytit. Nejméně tři utekli v zatím nespecifikovaném autě,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček.

Neznámý počet ozbrojenců podle Kmoníčka zadržuje několik desítek rukojmí v celkem čtyřech bombajských hotelech. „Předpokládané číslo se však zvýšilo, neboť další rukojmí jsou zadržováni v areálu nemocnice Kama,“ dodal Kmoníček. Zároveň doplnil, že zatím nemá informace, že by mezi rukojmími byl nějaký Čech.

Publicista Jan Petránek dává dnešní útoky do souvislosti s incidentem, při kterém indická loď potopila u Adenského zálivu rybářskou loď, na jejíž palubě byli i muslimové. Myslí si proto, že útoky v Bombaji jsou pomstou. Je možné, že je spáchala některá z radikálních islamistických skupin. V Indii podle něj panuje napětí také kvůli tomu, že je země před volbami. Úřady nicméně stále neví, kdo za násilím stojí. 

Indická vláda naplánovala mimořádné zasedání. Ještě teď v noci byla vyslána do Bombaje dvě letadla plná speciálních jednotek Národní gardy. Na místo bojů již přicestoval také indický ministr vnitra. Ráno bude kabinet jednat o dalším postupu.

Útoky odsoudil kromě jiných také Bílý dům i příští americký prezident
Barack Obama, Francie předsedající Evropské unii a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Spojené státy nabídly indickým úřadům pomoc.

Teroristické útoky v Bombaji
Zdroj: ČT24