Indie se bojí dalších útoků, hlídá na letištích

Dillí - Indii znepokojují informace o možných dalších teroristických útocích, a zdejší úřady dnes proto zpřísnily bezpečnostní opatření na velkých letištích v zemi. Podle varování tajných služeb hrozí Indii letecký teroristický útok. Včera navíc zneškodnila indická policie na nádraží v Bombaji osm kilogramů výbušnin.

„Podle nových informací z dnešního rána existují další varovné signály, že by mohlo dojít k teroristickým útokům na některé z velkých indických letišť, konkrétně se zmiňuje letiště v hlavním městě Dillí, poté městě Bangalore a Čenaj,“ uvedl zpravodaj ČT Filip Kanda. Bezpečnostní opatření byla proto přijata na letištích po celé zemi.

Další varování týkající se možných útoků současně přichází z pobřeží státu Gudžarát. Jedná se o stát na sever od Bombaje blízko hranic s Pákistánem, ve kterém byli nejspíše trénováni teroristé.

„Zpřísníme kontroly zavazadel, kontroly lidí, přicházejících na letiště i kontroly automobilů, které na letiště přijíždějí,“ popsal opatření mluvčí ministerstva civilního letectví. Úřady podle něj zavedou i nová opatření přímo na palubách letadel a rozmístí více bezpečnostních pracovníků v okolí letišť.

Výhružky Dekánských mudžáhidů

Indická médiia informují o tom, že k zavedení nových opatření přispěl výhružný e-mail od skupiny Dekánští mudžáhidové. Ta se přihlásila teroristickému útoku v Bombaji z minulého týdne, při němž skupina deseti útočníků zabila 171 lidí a 294 osob bylo zraněno. Indičtí vyšetřovatelé nicméně tvrdí, že za atentátem ve skutečnosti stála islámská teroristická organizace Laškare tajjaba, která má základny v Pákistánu.

Také přímo v Bombaji panují zpřísněná bezpečnostní opatření. Policisté v neprůstřelných vestách hlídají na nádražích, kontrolují také každého, kdo vstupuje do vládních budov. Bezpečnost se snaží zvýšit i hotely, které urychleně zavádějí systém průmyslových kamer a najímají si detektivy, kteří v civilním oblečení hlídkují na chodbách.

Občané jsou vůči opatřením skeptičtí

Nicméně mezi obyvateli Bombaje převládá k bezpečnostním opatřením skepse. Přispěl k ní i středeční nález osmi kilogramů výbušnin na místním hlavním nádraží, které zde ležely od útoků z minulého týdne. Úřady přitom už několik hodin po atentátu vyhlásily nádraží za bezpečné a obnovily jeho provoz.

Někteří Bombajané se navíc obávají, že bezpečnostní opatření dlouho nevydrží. „Máme velmi krátkou paměť. Brzy na útoky zapomeneme a všechno se vrátí k původnímu stavu. A to je to největší nebezpečí,“ varoval šéf místní bezpečnostní agentury Pramound Ráo.

Nové informace z vyšetřování krveprolití

O tom, jak pokračuje vyšetřovavání indické tragédie, informoval Filip Kanda: „Jak ve výpovědi uvedl jediný zadržený terorista (ostatní byli zabiti) - cvičil se v Pákistánu s dalšími 23 muži, kteří se připravovali na krvavý útok v Bombaji.“ V Bombaji se však z tohoto počtu objevilo pouze 10 teroristů a je otázkou, kde se nyní nachází zbývajících 13 teroristů a zda nepřipravují další útok, například v Dillí.