Čína varuje, že Sarkozy za setkání s dalajlamou „draze zaplatí“

Peking - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy "draze zaplatí" za setkání s dalajlamou, napsal dnes čínský oficiální deník, který tak pokračuje v kritice kvůli sobotnímu setkání Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem. Setkáním s dalajlamou se podle listu francouzský prezident dopustil politického oportunismu a ohrozil čínské zájmy.

Peking označuje dalajlamu za nebezpečného „rozvratníka“, protože požaduje větší pravomoci pro Tibet. Čínské vedení schůzka Sarkozyho, jehož země v současnosti předsedá Evropské unii, s třiasedmdesátiletým dalajlamou značně popudila a na Francii se snesla sprcha čínské kritiky. 

Náměstek čínského ministra zahraničí Che Ja-fej v neděli prohlásil, že je na Francii, aby „plně pochopila škody“, které Sarkozyho krok napáchal na vzájemných vztazích. A dnešní vydání listu Žen-min ž'-pao (Lidový deník), který je ústředním orgánem ÚV Komunistické strany Číny a vychází v nákladu zhruba čtyř milionů výtisků, znovu varuje, že Čína na Sarkozyho krok jen tak snadno nezapomene.

„Pominul čínské opakované naléhavé žádosti a paličatě odmítl ustoupit, plně odhodlaný překročit čínskou červenou čáru,“ píše list Žen-min ž'-pao v úvodníku. „Tato zlovolná provokace se dotýká čínského niterného zájmu národní jednoty a nevyhnutelně si vyžádá vysokou cenu.“

Dalajlama se v minulosti sešel s řadou západních státníků včetně amerického prezidenta George Bushe. Ale Čína v poslední době projevuje čím dál tím větší nedůtklivost kvůli tlaku západních zemí v otázce Tibetu, který čínská armáda obsadila v roce 1950. A zdá se, že schůzka Sarkozyho s dalajlamou ji rozčílila především proto, že se uskutečnila v době, kdy Francie předsedá EU.

Sarkozy a dalajlama se sešli v sobotu v rámci oslav 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír Lechu Walesovi, polskému exprezidentovi a vůdci protikomunistického hnutí Solidarita. „Dalajlama mě ujistil, že nesměřuje k odtržení Tibetu od Číny, ale usiluje o dodržování lidských práv,“ řekl Sarkozy po zhruba půlhodinové schůzce. Sarkozy ještě před schůzkou s dalajlamou zdůraznil, že by se situace neměla dramatizovat. Podle něj Evropa potřebuje Čínu a Čína potřebuje Evropu.

Úvodník nicméně Sarkozyho viní, že schůzku uspořádal proto, aby posílil svou domácí politickou pozici. „Sarkozy zažívá těžké časy. Ekonomika klesá, nezaměstnanost vyskočila a jeho podpora veřejnosti se propadla,“ píše list. „A tak se Sarkozy chopil lidských práv a tibetských otázek, aby věci rozvířil a odvrátil pozornost veřejnosti.“

Čína zatím neuvedla, jak hodlá Francii „potrestat“. Nečekaně odstoupila od plánovaného summitu s vedoucími představiteli EU, ale vyvarovala se jakéhokoli prohlášení týkajícího se obchodních sankcí nebo bojkotů. Výzvy k bojkotu francouzských obchodů, které začaly o víkendu kolovat po čínském internetu, zatím vyznívají naprázdno.