Latinskoamerický summit vyzývá Obamu, aby zrušil embargo vůči Kubě

Costa do Sauípe (Brazílie) - Na závěr summitu v Brazílii vyzvali vedoucí představitelé latinskoamerických a karibských zemí nově zvoleného prezidenta Spojených států Baracka Obamu, aby ihned po svém nástupu do úřadu zrušil americké embargo vůči Kubě. Havana může vrcholnou schůzku považovat za svůj úspěch také proto, že byla přijata do Riodejaneirské skupiny.

Podle pozorovatelů zasadil tímto krokem summit ránu dlouhodobému úsilí USA vyloučit Kubu ze všech regionálních organizací a izolovat ji. Kuba byla vyloučena z Organizace amerických států (OAS) v roce 1962, v dobách studené války. Riodejaneirská skupina má dnes 22 členů a jedná se o neformální regionální seskupení, které má za úkol posilovat proces politické sounáležitosti Latinské Ameriky. Staví se za politické řešení všech problémů a také za spravedlivé řešení zahraničního zadlužení. Do roku 1989 se nazývala Skupina osmi.

Jednostranné zpřísňování sankcí je naprosto nepřijatelné

Od čelných činitelů 33 zemí Latinské Ameriky a karibské oblasti zazněl apel, že jednostranné zpřísňování sankcí je naprosto nepřijatelné. Washington podle jejich názoru musí respektovat rezoluce OSN, které embargo uvalené na Kubu v dobách vrcholné studené války odsoudily. Okamžitě se prý musí zrušit také opatření, která v posledních pěti letech přijal proti Kubě americký prezident George Bush.

Agentury uvádí, že Obama, který se úřadu ujme 20. ledna, zřejmě zruší taková opatření, jako je například zákaz zasílání finanční hotovosti nebo cestování na Kubu pro Kubánce žijící v USA, ale embargo jako takové ponechá v platnosti, protože se domnívá, že je to nejlepší páka, jak tlačit na demokratické přeměny systému jedné politické strany.

Kuba má stále více příznivců

Kuba získávala v regionu stále více přátel a sympatizantů v závislosti na tom, jak v posledních letech ve volbách v Latinské Americe vítězili socialističtí prezidenti a představitelé levého středu. Postavení Spojených států je naopak dlouhodobě na úpadku.

Na dvoudenním summitu, který skončil ve středu večer, představitelé Latinské Ameriky požadovali i větší vliv a větší slovo ve světové politické diskusi. Zdůraznili zejména, že světovou ekonomickou krizi zavinily hlavně bohaté státy, ale její dopady podkopávají stabilitu především jejich zemí. „Musíme hrát důležitou roli v budování nové mezinárodní ekonomické i politické architektury,“ uvedl brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Nejednotné názory zúčastněných zemí 

Na summitu byly i přes všechny výzvy k větší jednotě jasně vidět rozdíly mezi takovým protiamerickými představiteli, jako jsou venezuelský prezident Hugo Chávez nebo bolivijský prezident Evo Morales, a představiteli politického středu, mezi nimiž dominuje šéf brazilského státu nebo chilská prezidentka Michelle Bacheletová.

Morales navrhl, aby USA dostaly lhůtu, v níž musejí embargo vůči Kubě zrušit. Pokud tak neučiní, všechny země regionu by měly z Washingtonu odvolat své velvyslance. Převládl ale názor brazilského prezidenta, který řekl, že Obama musí nejdříve dostat šanci předložit svou vizi politiky vůči Latinské Americe.

  • George Bush autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/524/52326.jpg
  • Vlajka Kuby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/17/1663.jpg
  • Evo Morales autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/356/35580.jpg