Obchodníci s drogami v Mexiku uřezali hlavy vojákům

Mexiko - V jihomexickém státu Guerrero se našlo devět mrtvých těl a devět uřezaných hlav. Drogové kartely si tímto způsobem vyřizují účty. Je to ale první případ, kdy se obětí stali vojáci. Letos si drogové války v Mexiku vyžádaly víc než 5 300 životů, to je víc než dvojnásobek loňských čísel. Přes Mexiko se pašuje kokain z Jižní Ameriky do Spojených států.

Zastrašovací taktiku usekávání hlav zabitým protivníkům, kterou dosud drogové gangy používaly mezi sebou, nyní použily proti vojákům a představitelům státu. Ostatky mrtvých vojáků nalezli v pondělí v noci ve městě Chilpancingo. U jejich těl vyšetřovatelé objevili vzkaz obchodníků s drogami: „Za každého z nás, kterého vojáci zabijí, my zabijeme deset vašich.“

Spolu s mrtvými vojáky byla nalezena také těla dalších dvou lidí. „Sedm těl bylo identifikováno jako vojáci, identifikovali je jejich kamarádi z protidrogové jednotky,“ uvedl soudní lékař. „Osmé tělo patří jednomu právníkovi a deváté nebylo dosud identifikováno,“ dodal.

Během posledních let ve státě Guerrero probíhá krvavá válka drogových kartelů. Ty spolu zápasí o postavení na trhu a o ovládnutí přepravních cest do Spojených států. Za dva uplynulé roky byly skupiny těl s uřezanými hlavami objeveny nejméně třikrát. Převážně šlo o členy konkurenčních gangů, ale byli mezi nimi i policisté, zatím nikdy však vojáci.

Vydáno pod