Havárie vodovodního potrubí v USA málem stála život několik lidí

Bethesda (USA) - Bez obětí na životech se obešla havárie v Marylandské Bethesdě severozápadně od Washingtonu, kde se protrhlo potrubí u silnice. Voda během chvilky zaplavila vozovku a uvěznila nejméně 15 aut. Záchranáři motoristy vyprošťovali pomocí lodí a helikoptér. I přes dramatické scény se ale nikomu nic nestalo, třebaže voda na některých místech proudila rychlostí 568 tisíc litrů za minutu.

Přívalová vlna z prasklého metr a půl tlustého vodovodního potrubí během chvilky zaplavila nedalekou silnici. Řidiči nestihli zareagovat. Záchranáři nasadili dva vrtulníky a lodě, k některým lidem se ale dostali až poté, co voda trochu opadla. Někteří řidiči skončili v nemocnici - ne kvůli zraněním, ale podchlazení. Venku je totiž mínus sedm stupňů Celsia.

Příčina nehody zatím není známá. Nebylo ani jednoduché potrubí zavřít, protože ventily také zaplavila voda.

Letos už bylo v Montgomery County zaznamenáno několik podobných případů. V červnu například kvůli prasklému potrubí muselo být uzavřeno přes 800 restaurací a desetitisícům obyvatel nastaly problémy se sháněním nezávadné pitné vody. Potrubní systém je letitý, přetížený a zanesený.

USA se potýkají s následky sněhových bouří a mrazu

S mrazivým počasím se v těchto dnech potýká západ i východ Spojených států. Letiště na západě USA dnes začala obnovovat provoz poté, co je na tři dny ochromilo husté sněžení a mrazivé počasí. Z řádění sněhových bouří se vzpamatovává také severovýchod USA, s nepřízní počasí se nyní potýká Kanada, kde bouře zkomplikovaly dopravu a připravily desítky tisíc lidí o elektřinu.

Z letišť v Seattlu a v Portlandu dnes opět létaly spoje bez komplikací. V letištních budovách ale i nadále zůstávají stovky lidí, jejichž lety byly v předchozích dnech zrušeny. Zástupci leteckých společností už přiznali, že jim kapacita strojů neumožní dopravit před Vánocemi všechny cestující domů. Podle meteorologů se navíc v příštích dnech počasí na severozápadě USA znovu zhorší. V noci by nad Seattle měla dorazit další bouře, která přinese silné sněžení, které bude přecházet v déšť. Pro Portland je předpověď podobná a úřady už vyhlásily ve městě a v jeho okolí do 5. ledna výjimečný stav.

Severovýchod země sněhové bouře sužují už dva týdny. Úřady ve státu Massachusetts dnes nicméně oznámily, že se podařilo obnovit dodávky elektřiny do téměř všech z asi 300 tisíc domácností, které o ně před 12 dny přišly. Bez proudu dnes zůstávalo asi jen 1000 domácností. V severovýchodní části USA nicméně stále leží desítky centimetrů sněhu a podle meteorologů v příštích dnech připadnou další. Kvůli sněhové nadílce už přišel přinejmenším jeden člověk o střechu nad hlavou - muž v Massachusetts si podpálil dům, když se pokoušel svářecí lampou rozpustit sníh na terase.