Hnutí Hamas dementovalo zprávu o možném přijetí mírových návrhů

Gaza - Palestinské radikální hnutí Hamas dementovalo zprávu o tom, že je podmínečně ochotno přijmout návrhy Evropské unie na příměří s Izraelem v pásmu Gazy. Mluvčí Hamasu Fauzí Barhún označil za lživou předchozí zprávu, podle které právě on o vstřícném postoji Hamasu k iniciativě EU informoval. "Je to chybná tisková zpráva, která se nezakládá na pravdě. Žádné prohlášení k této otázce jsem nevydal," tvrdí Barhún. Vedení Hamasu tak neuznalo zprávu, podle které by bylo ochotno ukončit konflikt s Izraelem pod podmínkou ukončení blokády Gazy, otevření všech přechodů a obdržení mezinárodních záruk.

Unie již od úterý požaduje okamžité a trvalé příměří mezi Izraelem a Hamasem v Gaze a oznámila, že na Blízký východ brzy vyšle svou delegaci v čele s Karlem Schwarzenbergem. EU prohlásila, že zastavení bojů musí přinést možnost humanitární akce pro obyvatelstvo Gazy, jakož i otevření přechodů mezi Gazou a Egyptem a Izraelem.

Izraelské stíhačky F-16 intenzivně útočí na pásmo Gazy již šestý den. Armáda potvrdila 20 nových zásahů včetně budovy parlamentu, televize a tří vládních úřadů. V troskách svého domu dnes zahynul jeden z předáků Hamasu Nízár Riján. Izraelské vedení odmítlo francouzský návrh na 48-tihodinový klid zbraní. Počet obětí už se mezitím odhaduje na 400. A pokračuje i ostřelování jihu Izraele raketami palestinských radikálů.

Konflikt na Blízkém východě pokračuje (zdroj: ČT24)

Dvoudenní okamžité příměří, které válčícím stranám navrhla francouzská diplomacie, Izrael odmítl. Podle dobře informovaného listu Haaretz izraelský generální štáb vládě navrhuje krátkou, ale intenzivní pozemní ofenzívu. Rakety dopadly také na budovu Ministerstva spavedlnosti či blízko dětské nemocnice.