Durynský premiér je kvůli srážce na sjezdovce možná politicky vyřízený

Berlín - Politický konec hrozí předsedovi durynské zemské vlády Dieteru Althausovi, který se na Nový rok v rakouských Alpách srazil se slovenskou lyžařkou. Ta po nehodě zemřela. Althaus leží z těžkým poraněním hlavy v nemocnici, podle lékařů se ale jeho zdravotní stav postupně lepší. Z osudné události si však nic nevybavuje. Konec politické kariéry mu hrozí, pokud bude usvědčen z nedodržení předpisů.

Padesátiletý konzervativní regionální politik, který je pokládán za spojence německé kancléřky Angely Merkelové, podle časopisu Der Spiegel srazil 41letou matku čtyř dětí v lyžařské oblasti Riesneralm mimo vymezenou dráhu, kudy měl najet na sjezdovku nižšího stupně náročnosti. Žena těžkým zraněním hlavy podlehla ještě ve vrtulníku při přepravě do nemocnice. V místě křížení je výstražná cedule vyzývající lyžaře, aby křižovatkou projížděli pomalu. Spekulaci, že v době srážky jel Althaus rychlostí 50 kilometrů za hodinu, státní zastupitelství v rakouském Leobenu televizi zatím nepotvrdilo. Případ vyšetřuje jako možné zabití z nedbalosti.

Pokud by se prokázalo, že premiér jel úmyslně v nesprávném směru, hrozilo by mu až dvouleté vězení. To by pro něj znamenalo konec politické kariéry, neboť podle německého trestního práva nesmí veřejný úřad zastávat osoba, jež byla odsouzena na rok vězení a více. Althaus je přitom znovu hlavním kandidátem Křesťanskodemokratické unie (CDU) na zemského premiéra Durynska ve volbách 30. srpna.

U Althause byla zjištěna těžká poranění mozku a zlomenina v obličeji. Podle lékařů by však nehoda neměla mít trvalé následky. O víkendu už prohodil pár slov s manželkou, poznává okolí a může hýbat končetinami. Jeho výslech ale zatím není možný. Na nehodu si nevzpomíná a ani neví, že její druhá účastnice je po smrti.

Vydáno pod