Chlapci jsou při hře aktivnější, dívky si raději povídají

Londýn – Chlapci jsou při dětských hrách aktivnější než dívky. Sdružují se do větších skupin a dávají přednost pohybovým aktivitám, jako je fotbal. Naproti tomu děvčata se raději sdružují do menších skupin a povídají si. Zjistili to britští vědci, kteří zároveň varují, že dívenky k tomu mohou mít sklon po celý život a že výsledkem může být obezita.

Výzkumníci sledovali chování desetiletých a jedenáctiletých dětí na školních hřištích. „Naše studie ukazuje, že děvčátka a chlapci se zabavují odlišně. Dívky raději tráví čas v nepočetných skupinkách a hrají slovní hry, povídají si a stýkají se společensky. Většina chlapců si hraje ve větších skupinách, více hrají fyzicky aktivní hry jako fotbal,“ konstatoval jeden ze spoluautorů studie Nicky Ridgers z liverpoolské Univerzity Johna Moorese.

Podle Ridgerse je na pováženou, že děvčata jsou fyzicky méně aktivní než chlapci, a přestože je to jen jeden kousek komplexního obrázku, může to prý přispívat k nadváze a obezitě.

Podle oficiálních údajů má třetina dětí před dosažením věku 11 let nadváhu nebo trpí obezitou. Britská vláda zahájila nedávno propagační kampaň za osm milionů liber (asi 230 milionů korun) s cílem ponouknout rodiče, aby spolu s rodinou více sportovali a cvičili. Akce se uskutečňuje pod sloganem „Zdravě jezte, více se hýbejte a žijte déle!“.