V Nepálu se poprvé objevila ptačí chřipka

Káthmándú - První výskyt ptačí chřipky byl zaznamenán mezi drůbeží v Nepálu. Tamní úřady okamžitě začaly v jihovýchodní části země kolem města Kakarvitta vybíjet nakaženou drůbež. Podle vládních zdrojů byl virus H5N1 zjištěn u kuřat a kachen zejména v lidnaté oblasti na jihovýchodě země. Ohnisko nákazy se nachází v těsné blízkosti hranice s indickým státem Západní Bengálsko, který se s epidemií ptačí chřipky potýká už od loňského roku.

Minulý týden po hromadném úhynu domácího ptactva bylo několik kusů drůbeže odesláno k testům do Londýna. U lidí v postižené oblasti se nákaza neprojevila. Úřady zlikvidovaly drůbež v tříkilometrovém okruhu od ohniska, zatím bylo vybito asi 13 000 kusů ptáků. kterým je město Kakarvitta.

V Indii byly od prvního výskytu viru H5N1 v roce 2006 zlikvidovány už miliony kuřat a kachen.

Na člověka je virus zatím těžko přenositelný, avšak odborníci se obávají, že by časem mohl zmutovat v nebezpečnou formu a zabít miliony lidí po celém světě. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) od roku 2003, kdy se virus objevil v Asii, zemřelo v 15 zemích na ptačí chřipku 247 lidí.