Izrael se nestáhne z Gazy, dokud Hamas nepřistoupí na příměří

Jeruzalém/Gaza/Káhira - O stažení svých jednotek z pásma Gazy nezačne Izrael uvažovat, dokud militantní hnutí Hamas nepřistoupí na příměří. Toto stanovisko dnes uvedl mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev. Izrael sice vyhlásil jednostranné příměří, které platí od dnešních 01:00 SEČ, své jednotky si v pásmu Gazy ale zatím ponechal. I přes oficiální zastavení bojů dnes ale byly v Gaze zaznamenány nové násilné incidenty, které započal Hamas.

„Dokud existuje nebezpečí, že Hamas úmyslně maří příměří a my budeme muset obnovit ofenzivu, musíme být se stahováním jednotek zdrženliví,“ prohlásil Regev, a odmítl tak výzvy OSN ke stanovení časového harmonogramu stahování izraelských jednotek z pásma Gazy. „Pokud příměří vydrží, můžeme začít odcházet,“ dodal.

Své přistoupení k příměří zatím Hamas podmiňoval právě odchodem izraelských sil z Gazy. Podobný požadavek vyslovil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. „Příměří je důležité a potřebné, ale nedostatečné,“ uvedl. „Je třeba, aby se Izrael zcela stáhl z Gazy a otevřel hraniční přechody, aby umožnil přísun pomoci pro palestinské obyvatelstvo Gazy,“ dodal.

Válka se zastavila jen na pár hodin (zdroj: ČT24)

Dnes ráno začal Hamas znovu ostřelovat město Sderot v jižním Izraeli. „Bylo odpáleno přinejmenším pět raket a čtyři z nich zasáhly otevřená prostranství ve Sderotu,“ uvedl mluvčí izraelské armády. Raketový útok si podle něj nevyžádal žádné oběti a Izrael odpověděl náletem na místo, odkud byly střely odpáleny.

Ozbrojenci Hamasu napadli v pásmu Gazy ručními zbraněmi izraelskou hlídku. „Izraelské jednotky opětovaly palbu ze země a ze vzduchu a viděli, že střelci byli zasaženi. Mezi vojáky si střet nevyžádal žádné oběti,“ prohlásil armádní mluvčí. Hamas se k incidentu zatím nevyjádřil.

První střety po vyhlášení příměří

V jižní části pásma si první střety po zastavení bojů, které začalo platit dnes v 01:00 SEČ, vyžádaly první oběť. Podle palestinských lékařských zdrojů zde izraelští vojáci zastřelili jednoho civilistu. Bližší okolnosti incidentu zatím nejsou známy a není ani jasné, zda byl zabit ozbrojenec Hamasu nebo civilista.

Ozbrojenci Hamasu ještě před vyhlášením jednostranného příměří hrozili, že nepřestanou v boji, dokud se Izraelci z pásma zcela nestáhnou. Hamas dnes ráno také začal šířit v pásmu letáky, v nichž vyhlášení jednostranného příměří označuje za své vítězství. Zároveň gratuluje palestinskému lidu za ozbrojený odpor, který „způsobil nepříteli těžké ztráty a přinutil ho k jednostrannému ústupu“.

Ke stažení izraelských jednotek z Gazy dnes vyzval i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. „Příměří je důležité a potřebné, ale nedostatečné,“ uvedl. „Je třeba, aby se Izrael zcela stáhl z Gazy a otevřel hraniční přechody, aby umožnil přísun pomoci pro palestinské obyvatelstvo Gazy,“ dodal.

Izrael posílí dodávky potravin a léků do Gazy

Izrael dnes oznámil, že je připraven výrazně posílit dodávky potravin a léků do pásma Gazy, bude-li jím vyhlášené příměří dodržováno. Vyloučil ale zrušení blokády pásma, dokud nebude osvobozen izraelský voják, držený už dva a půl roku v zajetí radikály z pásma.

„Jestliže klid zbraní vydrží, nebude problém výrazně zvýšit humanitární pomoc obyvatelům pásma Gazy. Jestliže příměří bude dodržováno, budeme spolupracovat s mezinárodním společenstvím na rekonstrukci,“ prohlásil mluvčího premiéra Olmerta Marka Regeva.

„Nic bližšího úplné normalizaci situace na přechodech ale nepřipadá v úvahu, dokud voják Gilad Šalit zůstává zajatcem,“ zdůraznil.

Šalit byl zajat při přeshraničním útoku palestinských radikálů na izraelské vojenské stanoviště v červnu 2006.

Izraelská ofenziva si vyžádala přes 1150 mrtvých Palestinců

Izraelská ofenziva v pásmu Gazy zahájená 27. prosince leteckým bombardováním, si vyžádala přes 1200 mrtvých na palestinské straně, raketové útoky Hamasu zabily tři izraelské civilisty a v bojích zahynulo deset izraelských vojáků. Palestinský statistický úřad odhaduje škody na infrastruktuře v Gaze způsobené izraelskou ofenzivou na 476 milionů dolarů (přes 9,5 miliardy korun).

Izraelský premiér Ehud Olmert v sobotu oznámil, že se podařilo dosáhnout všech cílů ofenzivy. Zároveň ale řekl, že izraelské jednotky prozatím pásmo Gazy neopustí, a upozornil, že pokud útoky Hamasu na Izrael budou pokračovat, odpoví Izrael znovu silou.

Hamas nicméně prohlásil, že bude pokračovat v boji proti Izraelcům v pásmu Gazy, dokud židovský stát nesplní požadavky hnutí. Hamas usiluje o to, aby Izrael ukončil blokádu pásma a aby z něj stáhl své jednotky. Hnutí dále žádá, aby se Izrael v rámci dohody o příměří zavázal také otevřít hraniční přechody z Gazy do Izraele. 

Situaci v Gaze se bude snažit řešit i summit v Egyptě

Situaci v pásmu Gazy i po vyhlášení jednostranného příměří se pokusí řešit i dnešní summit v Šarm aš-Šajchu, svolaný Egyptem. Pozváni na něj byli přední evropští představitelé včetně českého předsednictví EU. Premiér Olmert podle zpráv izraelských médií na summit nepojede, zástupci Hamasu nebyli podle agentury AP do Šarm aš-Šajchu pozváni.

  • Boje v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/623/62228.jpg
  • Pásmo Gazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/614/61333.jpg
  • Izraelští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/610/60931.jpg
  • Islámští radikálové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/588/58706.jpg