Obnova pásma Gazy bude stát miliardy dolarů

Gaza - Rekonstrukce pásma Gazy zničeného třítýdenní izraelskou ofenzivou bude stát miliardy dolarů. Předpokládá to Organizace spojených národů. Desetitisíce Palestinců přišly o domov. 400 tisíc lidí je podle OSN bez vody. Pásmo dnes osobně navštíví generální tajemník OSN. Příměří mezi Izraelem a Hamasem zatím trvá. Izraelští vojáci odcházejí a podle některých zdrojů by se měli poslední z nich z pásma stáhnout do inaugurace Baracka Obamy.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se dnes chystá navštívit poničené pásmo Gazy, aby se na vlastní oči přesvědčil o škodách, které způsobil třítýdenní násilný konflikt mezi Izraelem a Hamasem. Jde o první návštěvu vysokého diplomata v pásmu Gazy od té doby, co se obě strany dohodly na klidu zbraní. Šéf OSN poté také zamíří na jih Izraele.

Klid zbraní přes drobné incidenty trvá

V Gaze zatím trvá klid, izraelská armáda „progresivně“ snížila svou vojenskou přítomnost v Gaze, informoval dnes nejmenovaný vysoký představitel izraelského ministerstva obrany agenturu AFP. Zda však Izrael splní svůj údajný plán a stáhne všechny své jednotky z pásma do dnešní večerní inaugurace amerického prezidenta Baracka Obamy, není stále jisté.

„Progresivně snižujeme počet vojáků v pásmu Gazy, ale necháváme naše oddíly ve stavu pohotovosti na vnější straně hranice (pásma), abychom mohli rychle čelit jakékoli eventualitě,“ řekl AFP vysoký činitel izraelské armády pod podmínkou anonymity. „Izraelské letectvo pokračuje v dohledu nad pásmem Gazy. Doufáme, že Hamas bude dodržovat klid zbraní, až pochopí rozsah škod, za něž je zodpovědný,“ dodal.

Prozatímní mír je v pásmu Gazy zatím v zásadě dodržován, přerušily ho jenom dva incidenty, při nichž radikálové stříleli na izraelské vojáky. Izraelci v jednom případě palbu opětovali, ale nikdo při ní nebyl zraněn.

Boje v pásmu Gazy začaly 27. prosince a vyžádaly si životy víc než 1300 Palestinců. Izrael hlásí třináct obětí, z toho jsou tři civilisté, ostatní byli vojáci. Ostřelování oblasti zcela zničilo veškerou infrastrukturu pásma Gazy. Na obnovu oblasti bude podle palestinské samosprávy potřeba až 1,9 miliardy dolarů.

Podle Hamasu bylo během konfliktu srovnáno se zemí 5000 domů, 16 vládních budov a 20 mešit. Dalších 20 tisíc domů bylo poničeno. Během izraelské ofenzivy zemřelo údajně 112 radikálů Hamasu a 180 palestinských policistů. Ostatní oběti jsou civilisté.

V Ženevě mezitím varovala šéfka Světové zdravotnické organizace Margaret Chan před prohlubováním humanitární krize, která zasáhla víc než 1,5 milionu Palestinců v pásmu Gazy.

Saudská Arábie už slíbila na pomoc postiženým konfliktem 1 miliardu dolarů. Evropská unie dnes uspořádá schůzku ministrů zahraničí, na které se diplomaté rozhodnou, jakou částkou unie přispěje.