Xavier Bertrand byl potvrzen jako předseda francouzské vládní UMP

Paříž - Sdružení pro lidové hnutí (UMP), francouzská vládní strana, má nového generálního tajemníka. Ve funkci dnes vedení strany jednomyslně potvrdilo bývalého ministra práce Xaviera Bertranda. Do čela strany jej nominoval již v polovině prosince bývalý předseda UMP, prezident Nicolas Sarkozy. Třiačtyřicetiletý Bertrand, jeden z nejvěrnějších Sarkozyho spolupracovníků, bude mít za úkol semknout řady UMP před letními volbami do Evropského parlamentu.

Strana utrpěla loni porážku v senátních a obecních volbách a nemíní svůj nezdar opakovat - právě tomu má Bertrand novináři přezdívaný jako „ambiciózní“ a „pracovitý“ zabránit. Bertrand hodlá také do tří let takřka zdvojnásobit počet členů strany na půl milionu, vyhrát v roce 2010 v regionálních volbách, ale hlavně v roce 2012 zajistit pro Sarkozyho nové vítězství v příštích prezidentských volbách na druhé pětileté období.

Podle názoru francouzských médií by Bertrand měl být dynamičtější a mít vše více pod kontrolou než jeho předchůdce Patrick Devedjian. Toho Sarkozy v polovině prosince jmenoval státním tajemníkem pověřeným záchrannými opatřeními pro francouzské hospodářství, které také utrpělo následky globální finanční krize.

Strana zvolila také čtyři místopředsedy, jedním je nový ministr pro imigraci Eric Besson, který byl v minulosti členem Socialistické strany, ale pak začal spolupracovat se Sarkozym.