Rok Buvola přinese klid ale i tvrdou práci

Peking - Čína slaví začátek nového lunárního roku. Odcházející rok Krysy střídá rok Buvola. Stamiliony Číňanů včerejšek strávily na cestě, aby se mohly zúčastnit oslav. Vlaky byly proto přeplněné, nádraží ucpaná. Každý chtěl přivítat Nový rok Buvola se svou rodinou a oslavy byly i přes finanční krizi opravdu velkolepé.

Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera o půlnoci celá Čína doslova vybuchla. Ve městech zářily ohňostroje a ozývaly se petardy.

Buvol je jedno ze dvanácti zvířat čínského zvěrokruhu, symbolizuje klid, tvrdou práci, odhodlanost a vytrvalost. „Rok 2008 měl dobré i špatné momenty. Myslím, že rok 2009 bude lepší, lidé budou šťastnější, bude rok Buvola, ten by měl přinést bohatství a prosperitu,“ tvrdí obyvatelka Pekingu.

Čínští věštci se ale v podstatě shodují s ekonomy. Předpovídají prohlubující se recesi, miliony lidí přijdou o práci a ceny domů i akcie budou nadále klesat.

Čína a další asijské země sice přešly ve 20. století na západní kalendář. Nový rok podle lunárního kalendáře a s ním spojené oslavy jsou nicméně stále velmi populární nejen v Číně, Hongkongu, Vietnamu, Singapuru, na Tchaj-wanu, ale třeba i v čínských čtvrtích od Sydney po New York.

Vydáno pod