Abbás žádá v Praze peníze na rekonstrukci Gazy

Praha - Palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse dnes na Hradě přijal prezident Václav Klaus. Hlavním tématem návštěvy byla rekonstrukce nedávným konfliktem poničeného pásma Gazy a pomoc Evropy při jejím financování. Abbás po jednání vyzval evropské země ke společnému postupu při rekonstrukci země a vyzval ke vzniku jednotné palestinské vlády, která by respektovala mezinárodní závazky. Taková vláda by pak podle něj dokázala být za rekonstrukci Gazy odpovědná.

„Chtěli bychom vyzvat dárcovské, evropské země, aby se setkali v Šarm Al Šejchu a udělali vše proto, aby byla obnovena výstavba v pásmu Gazy,“ uvedl jako své hlavní poselství Abbás. V egyptském letovisku totiž počátkem března bude konat dárcovská konference, na níž by státy měly oznámit, kolik Gaze přispějí. Gaza v současnosti podle OSN potřebuje na obnovu 613 milionů dolarů, tedy asi 14 miliard korun.

Abbás do Prahy přijel jako do země předsedající EU. Česko zdůrazňuje nutnost zajištění humanitární pomoci Palestincům, kteří se potýkají s velkými potížemi po nedávné vojenské akci Izraele. Vláda v pátek rozhodla, že pro Gazu vyčlení dalších deset milionů korun. Pomoc má jít například na obnovu infrastruktury, jako je například kanalizace. Již na počátku roku česká diplomacie vyčlenila pět milionů korun. Abbás by nicméně uvítal navýšení pomoci.

Abbás upozornil, že Izrael a Palestina musí pokračovat v mírových
rozhovorech, na jejichž konci budou vedle sebe existovat dva státy - Izrael a Palestina. Shodně se vyjádřil také Václav Klaus, podle něhož by bylo velkou chybou zapomínat na to, čeho už bylo dosaženo, a při změně vlád začínat od nuly. Palestinský prezident ocenil vyvážený postoj České republiky ke konfliktu. Česko se podle své hlavy státu bude i nadále snažit k mírovému procesu přispět.

Původně měl Abbás do Česka přijet 2. února, jeho cesta ale byla odsunuta kvůli káhirským rozhovorům o situaci na Blízkém východě. Abbás navíc musí doma řešit svoji ohroženou pozici v pásmu Gazy, kde se jej konkurenční Hammás snaží odsunout z rozhodování o dalším směřování v oblasti. „Jaká bude vláda, je na Palestincích, ať oni to rozhodnou. Pro mě je prezident Abbás legitimní představitel palestinské samosprávy,“ uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Uspořádá Praha summity EU-Palestina a EU-Izrael?

Abbás v poslední době navštívil mimo jiné Paříž, Londýn a Evropský parlament. V Česku se v minulosti hovořilo o tom, že by Praha mohla uspořádat summit EU-Palestina a EU-Izrael.

Třiasedmdesátiletý Abbás je v Praze podruhé. Umírněný prezident palestinské autonomie stojí v čele samosprávy přes čtyři roky. Kromě stále nevyřešených mírových rozhovorů s Izraelem ale musel v posledních letech čelit konfrontaci s radikálním palestinským hnutím Hamas, které v lednu 2006 vyhrálo parlamentní volby a od června 2007 ovládá pásmo Gazy.

Poválečná Gaza
Zdroj: ČT24