Fritzl dostal podle očekávání nejvyšší trest - doživotí

Sankt Pölten (Rakousko) - K doživotnímu vězení a k pobytu v zařízení pro duševně narušené pachatele byl dnes v Rakousku odsouzen Josef Fritzl. Osmičlenná porota jednomyslně uznala amstettenského násilníka vinným ve všech šesti bodech obžaloby a smrt jeho novorozeného syna kvalifikovala jako vraždu, což 73letému muži nejvíce přitížilo - za ostatní body žaloby by mu hrozilo nanejvýš 20 let vězení. Mluvčí a místopředseda zemského soudu v rakouském Sankt Pöltenu Franz Cutka na následném brífinku uvedl, že rozsudek je pravomocný, protože odsouzený i státní zástupkyně jej na místě přijali a vzdali se veškerých opravných prostředků.

Fritzl odpověděl kladně na otázku, zda rozumí rozsudku a zda pochopil jeho důsledky. Na dotaz soudu, zda se před vyjádřením o přijetí rozsudku nechce poradit s obhájcem, se Fritzl k advokátovi Rudolfu Mayerovi obrátil, setkali se očima a poté odsouzený rozsudek definitivně přijal. Ten tak vstoupil v platnost.

Nejvyšší trest, tedy doživotní vězení, pro Fritzla dnes navrhovala státní zástupkyně Christine Burkheiserová. V závěrečné řeči ve čtvrtý den procesu označila všechny body obžaloby za prokázané a poukázala na to, že obviněný ve všech přiznal vinu. Fritzl si dnes v soudní síni tvář nezakrýval, v jednu chvíli se dokonce zpříma podíval do objektivu kamery a fotoaparátu. Nad svými činy vyjádřil politování. Jeho obhájce dnes také poprvé potvrdil, že Fritzlova dcera Elisabeth byla v úterý osobně přítomna v soudní síni.

Fritzl 24 let věznil ve sklepení svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth, znásilňoval ji a zplodil s ní sedm dětí, z nichž jedno krátce po narození zemřelo a tři vyrůstaly ve sklepě společně s matkou. V závěrečné řeči Burkheiserová uvedla, že pokud jde o vinu na smrti novorozence, pokouší se obžalovaný porotu oklamat. Jeho středeční přiznání není ve skutečnosti žádným doznáním, ale jen pokusem udělat z největší slabiny přednost. „Pachatel chce z vraždy kojence neposkytnutím pomoci udělat jen zabití z nedbalosti,“ zdůraznila Burkheiserová. „Nepadněte do stejné pasti jako jeho dcera před 24 lety,“ vyzvala porotce. Poukázala na odborný posudek, podle nějž „každý laik mohl rozpoznat, že dítě bojuje se smrtí“. Když za této situace pachatel nic nepodnikl a nepřivolal lékařskou pomoc, bylo to podle žaloby úmyslné.

Elisabeth byla v úterý v soudní síni

Fritzlův obhájce Rudolf Mayer odmítl obvinění ze zabití dítěte s tím, že o vraždu nešlo, a požadoval, aby soud přihlédl k přiznání jako k polehčující okolnosti. Poukázal na to, že v době boje kojence o život Fritzl ve sklepě trvale nebyl. Podle Elisabethina deníku Fritzl po narození dvojčat 28. dubna 1996 přinesl dolů novorozencům dětskou postýlku a sliboval, že obě děti „vezme nahoru“; 30. dubna dostaly děti ve sklepě jméno a 1. května si Elisabeth zapsala, že Michael ve 12:15 zemřel. Podle obhájce tak jde jednoznačně o zanedbání, žádný úmysl.

Mayer jako první účastník soudního řízení dnes také jednoznačně potvrdil, že Elisabeth v úterý seděla v soudní síni. „Jakmile mandant v sále dceru uviděl, zcela ho to rozhodilo a vnitřně se zhroutil,“ řekl Mayer podle rakouských médií. Jako polehčující okolnosti předložil doznání mandanta i jeho posudkem zjištěnou vážnou psychickou poruchu. Způsobilo mu ji matčino bití v dětství a její chlad a nezájem. Mayer také poukázal na to, že sám po dobu procesu dostával hrozby. Přečetl na ukázku e-mail, v němž mu pisatel vyhrožuje „stejnými tresty jako pachateli“.

Spáchá Fritzl sebevraždu?

Josef Fritzl, kterému soud udělil slovo jako poslednímu, vyjádřil nad svými činy politování. „Lituji z celého srdce, co jsem udělal své rodině. Nemohu to už bohužel napravit. Mohu se jen snažit škody pokud možno omezit,“ řekl. Po závěrečných řečech se porotci odebrali do uzavřené místnosti k poradě o vině souzeného.

Franz Cutka na odpoledním brífinku připustil, že čistě teoreticky by Fritzl mohl vězení opustit ještě před svou smrtí, pokud by se podle znaleckého posudku vyléčil a přestal být svému okolí nebezpečný. I v případě zmírnění trestu by se ale na svobodu dostal nejdříve po patnácti letech, kdy by mu bylo 88 let.

Fritzl přechodně zůstane v soudní věznici v Sankt Pöltenu. Na základě písemně vyhotoveného rozsudku pak ministerstvo spravedlnosti rozhodne o jeho přeložení. Pravděpodobně to bude do trestnice Vídeň-Mittersteig, kde je příslušné zařízení pro duševně nemocné pachatele; v úvahu přicházejí i věznice Graz-Karlau, Stein nebo Garsten. Odborníci pak určí, zda je léčitelný, má pro léčbu motivaci a která forma terapie by pro jeho případ byla nejlepší.

V současné době Fritzl sdílí v Sankt Pöltenu celu se dvěma dalšími vězni a byla učiněna preventivní opatření, která mají zabránit případné sebevraždě. Podle dostupných informací musel obžalovaný odevzdat všechny předměty, jimiž by si mohl ublížit. V úterý a ve středu Fritzl několikrát hovořil s psychiatrem. Podle soudních znalců je riziko sebevraždy v jeho případě veliké. Cutka na brífinku na dotaz novinářů také uvedl, že během 11 měsíců, které Fritzl ve vězení strávil, nebyl zaznamenán žádný případ, kdy by byl napaden spoluvězni nebo sám někoho napadl.

Čeho se Fritzl dopustil

Fritzl 24 let věznil ve sklepě svého domu v Amstettenu dceru Elisabeth, asi 3000krát ji znásilnil a zplodil s ní sedm dětí. Byl obžalován ze šesti zločinů - vraždy, zotročování, znásilnění, omezování osobní svobody, těžkého donucování a krvesmilstva. Ve všech bodech se plně doznal a byl uznán vinným.

Jedno z dětí Fritzla a jeho dcery (Michael) krátce po narození zemřelo a Fritzl mrtvolku spálil v kotli. Tři z dětí - Kerstin (19), Stefan (18) a Felix (5) - byly po celý svůj dosavadní život zavřeny spolu s matkou v podzemním úkrytu, další tři - Lisa (16), Monika (14) a Alexander (12) - jejich otec a dědeček v jedné osobě pak „adoptoval“ - byly nalezeny na prahu domu s dopisy, které údajně napsala jejich matka. V nich uváděla, že se o děti nedokáže postarat. Fritzl je potom se zákonnou manželkou Rosemarie, která prý o manželově dvojím životě nevěděla, vychovával v bytě nad sklepením. Pachatel dokázal všechny přesvědčit, že matka dětí a zároveň jeho dcera, pohřešovaná od roku 1984, děti opustila a stala se členkou náboženské sekty.

Muž v podzemní kobce o velikosti asi 60 metrů čtverečních vybudoval poměrně přijatelné hygienické podmínky, nicméně dcera a tři její děti nemohly stísněné prostory opustit. Sklepení se skládalo z několika elektronicky zajištěných místností včetně kuchyně a sociálního zařízení. Do vězení vedl jediný vchod ze sklepní dílny. Otec byl vyučený elektromechanik a elektrikář, a dokázal proto vězení postavit sám. Svůj čin plánoval dlouho dopředu. Podstatné části skrýše byly vybudovány již v letech 1978 až 1983 při celkové rekonstrukci a přístavbě domu.

Otřesný případ se provalil až loni koncem dubna, kdy Kerstin upadla do bezvědomí a Fritzl ji musel odvézt do nemocnice. Personálu řekl, že její matka je nezvěstná. Lékaři posléze prostřednictvím médií vyzvali matku, aby se jim přihlásila kvůli stanovení diagnózy. Elisabeth se o výzvě dozvěděla a začala na svého otce naléhat, aby ji odvezl za dcerou. Fritzl jí nakonec vyhověl, 26. dubna byli při odchodu z nemocnice oba zadrženi policií. Později se Fritzl ke svým činům přiznal a následné testy DNA prokázaly, že je otcem všech šesti žijících dětí.

  • Brífink po vynesení rozsudku nad Fritzlem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74648.jpg
  • Rudolf Mayer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/745/74478.jpg
  • Josef Fritzl dostal doživotí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74640.jpg
  • Josef Fritzl přichází ve čtvrtý den procesu k soudu v Sankt Pöltenu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74627.jpg
  • Soud v Sankt Pöltenu dal Josefu Fritzlovi doživotí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74643.jpg
  • Zástupce ředitele věznice v Sankt Pöltenu Erich Huber-Günsthofer na brífinku po závěrečném dni procesu s Josefem Fritzlem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74650.jpg
  • Věznice v Sankt Pöltenu autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74519.jpg
  • Brífink po vynesení rozsudku nad Fritzlem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/747/74649.jpg
  • Dům v rakouském Amstettenu, v jehož podzemí Josef Fritzl 24 let věznil svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74524.jpg