Sbližovací proces na Kypru se vyvíjí slibně

Nikósie - Na Kypru se sešli vůdci řeckého jihu a tureckého severu, prezidenti Demetris Christofias a Mehmet Ali Talat, aby dohodli další podmínky sjednocení země. Tu v polovině 70. let rozdělil zásah turecké armády a na začátek mírového procesu se čekalo desítky let. Nyní probíhají jednání na nejvyšší úrovni a oba prezidenty přivítala neutrální půda nárazníkové zóny, která je pod dohledem mírových jednotek OSN.

Postup turecké armády byl v roce 1974 zastaven před chloubou nově vzniklého státu Kypr - Mezinárodním letištěm v Nikósii, které svému účelu sloužilo jen pár let. V tomto místě pak byl ostrov rozdělen na dvě části. Nyní zde jako připomínka stojí rozstřílené letadlo, kterým už nestihly uprchnout špičky kyperské politiky. Ze symbolu rozdělení se ale dnes stává symbol naděje.

Na bývalém mezinárodním letišti totiž v současnosti probíhá jednání o budoucím uspořádání společného státu, které začalo již v září. Lídři obou stran jednají v budově letiště za zavřenými dveřmi o podmínkách mírové smlouvy. Atmosféra na Kypru se uvolňuje od chvíle, kdy se před pěti lety otevřely přechody mezi severem a jihem. Poté byly schůzky čím dál častější, na nižších úrovních teď probíhají prakticky denně. „Se svým tureckým protějškem se scházím třikrát, čtyřikrát týdně a dojednáváme podrobnosti,“ potvrdil hlavní kyperský vyjednávač George Iakovou.

Kyperští Řekové chtějí zpět své pozemky

Nabízí se ale velké množství sporných bodů. Někteří kyperští Řekové totiž po invazi přišli na severu o pozemky a domy, ke kterým se mohli vrátit teprve nedávno, navíc po desítkách let. „Je to podivný pocit. Tady všude voněly citrusové sady. Teď tu na mém pozemku místo nich vyrostl nový dům,“ uvedl bývalý obyvatel severní části ostrova Metelis Apostolides.

Ve stejných místech zřejmě při bojích s tureckou armádou padl bratr Nicose Theodosiou, předsedy Pankyperského sdružení rodin postižených osob. Patří mezi stovky lidí na obou stranách, kteří se stále pohřešují. „Na exhumaci těl pohřešovaných pracují čtyři smíšené týmy. Bohužel od Turků nemáme všechny potřebné informace. A třeba v místech, kde bratr padl, ještě práce vůbec nezačaly,“ prohlásil Theodosiou.

Současná situace napovídá, že sbližovací proces mezi oběma stranami ještě chvíli potrvá. Kyperští Řekové se navíc netají obavami z blížících se voleb na tureckém severu. V těch by totiž mohla uspět strana, která mírové rozhovory v minulosti blokovala.

Vydáno pod