Celoamerický summit projedná recesi, klima, Mexiko a Kubu

Port of Spain - Ekonomická recese, bezpečnost na americko-mexické hranici, vztahy s Kubou, budoucnost občanů postavená na prosperitě, energetická bezpečnost, udržitelný rozvoj a boj proti klimatickým změnám jsou hlavními tématy pátého třídenního summitu 34 zemí Organizace amerických států (OAS) na karibském souostroví Trinidad a Tobago. Účastní se ho i prezident Spojených států Barack Obama, který je na své první návštěvě Latinské Ameriky od nástupu do funkce. Summit začíná o půlnoci našeho času, vrcholné schůzky se nezúčastní Kuba, která byla z OAS vyloučena již v roce 1962.

Podle generálního tajemníka organizace Josého Miguela Insulzy setkání na nejvyšší úrovni umožní „nový dialog“ mezi Severem a Jihem. „Země Latinské Ameriky chtějí hovořit o rozvoji a zdá se, že totéž chce i Washington: to je na společném pořadu dne,“ uvedl. Obama ale nepřednese žádný plán pro západní polokouli, podle svého poradce Jeffreyho Davidowa přijíždí na summit s úmyslem poslouchat, diskutovat a jednat s kolegy a partnery.

Na programu jednání je i injekce v podobě miliardy dolarů do světové ekonomiky, na níž se dohodli delegáti na nedávném summitu G-20 v Londýně, a způsob, jakým by přinesla prospěch Latinské Americe a karibské oblasti.

Úspěchu jednání nicméně hodlá fakticky bránit venezuelský prezident Hugo Chávez, který už prohlásil, že bude hlasovat proti deklaraci summitu, jejíž text je připravován s předstihem. Podle Cháveze nejen Venezuele, ale i dalším zemím vadí, že deklarace neodsuzuje vyloučení Kuby ze summitu Amerik.

Bezpečnost účastníků zajišťují nejen trinidadští policisté, ale také bezpečnostní síly USA, Brazílie, Jamajky, Belize a Surinamu, které střeží 4827 kilometrů čtverečních plochy hlavního ostrova Trinidadu i 32 kilometry vzdálený ostrov Tobago, který je 16krát menší. Pocit obležené pevnosti v Port of Spain dotvářejí i dva křižníky, které byly pronajaty jako ubytovny pro delegace, personál i tisk.

Obama v Mexiku přiznal, že USA mají svůj podíl viny na obchodu s drogami

Barack Obama včera na svém turné Amerikou navštívil i Mexiko. Jižní soused Spojených států přivítal nového amerického prezidenta sice až po Evropě, zato od něj hned uslyšel to, na co všichni čekali - přiznání Spojených států, že na mexickém obchodu s drogami a násilí nesou svůj podíl viny.

„Obchod drogových kartelů živí poptávka po drogách ve Spojených státech. Jejich válka se vede zbraněmi, které pocházejí z 90 % ze Spojených států. Za drogovou válku v Mexiku neseme i my svoji zodpovědnost,“ přiznal v Mexiku Obama. Ten slíbil pomoc v boji proti drogám a násilí a zavázal se, že zastaví ilegální tok zbraní přes své jižní hranice.

Jen za loňský rok si násilí spojené s obchodem s drogami vyžádalo v Mexiku přes 6 tisíc životů. V den Obamova příletu zemřelo při přestřelce policie se zločinci 16 lidí.

Hugo Chávez a Evo Morales
Zdroj: ČT24
Vydáno pod