Somálští piráti zajali další loď s deseti lidmi na palubě

Mogadišo (Somálsko) - Piráti zajali belgickou loď Pompei s desetičlennou posádkou, sedm z nich jsou Evropané. Informaci potvrdilo NATO. Nizozemským vojákům se naproti tomu dnes na jiném místě u afrického pobřeží podařilo zasáhnout proti somálským pirátům. Osvobodili 20 rukojmích, které piráti přinutili řídit jejich mateřskou loď, ze které podnikali útoky na komerční plavidla. Nizozemská komanda krátce předtím zajala sedm pirátů, kteří napadli automatickými zbraněmi a granátomety řecký tanker.

Nizozemská komanda udeřila poté, co piráti automatickými zbraněmi a pancéřovými pěstmi zaútočili na tanker Handytankers Magic provozovaný řeckou společností Roxana Shipping. Sedm pirátů bylo zadrženo. Osvobozeno bylo přitom 20 lidí, které piráti unesli na svou loď. Námořní gangy v posledních měsících obsadily desítky lodí a na dvě z nich přitom střílely. Američané, Francouzi, Nizozemci a další spojenci se zapojili do operací proti pirátům, které posvětily OSN a Somálsko.

Francouzská fregata zajala ve středu 11 ozbrojenců, které se rozhodla předat Kongu, kde budou souzeni. Američtí odstřelovači nedávno při noční akci zastřelili tři ze čtyř únosců jedné nákladní lodě.