Čína k 60. výročí námořnictva předvedla jaderné ponorky

Peking - Velkolepou přehlídkou oslavila Čína 60. výročí založení svého námořnictva. K severovýchodnímu pobřeží Číny připlulo i 21 lodí z dalších 14 zemí světa, včetně Ruska nebo Spojených států. Diváci mohli v premiéře vidět některé poslední typy čínských vojenských plavidel - ponorky na jaderný pohon. Čínská lidová armáda tak předvedla chloubu svého námořnictva. Přehlídka navzdory silnému větru přilákala na pobřeží přístavu Čching-tao i davy turistů.

Defilé 6 desítek torpédoborců, fregat, ponorek ale i letadel a vrtulníků sledoval z paluby torpédoborce Š'-ťia-čuang i čínský prezident. Ten prohlásil, že jeho země netouží po větší námořní dominanci. „Ani teď, ani v budoucnosti, bez ohledu na náš rozvoj, Čína nebude usilovat o hegemonii,“ řekl Chu Ťin Tchao.

Podle zahraničních armádních odborníků je 60. výročí založení čínského námořnictva příležitostí vidět, kam až se Peking ve vojenském vývoji dostal. „Očekáváme větší transparentnost v tom, jaké mají záměry i možnosti. Chceme si být jisti, že můžeme spolupracovat tak, aby to vedlo k větší bezpečnosti,“ uvedl velitel U.S.S. Fitzgerald Richard Dromerhauser.

Ačkoli Čína prezentuje své námořnictvo jako součást snahy o mír a spolupráci, sebevědomí jí nechybí. Je to jen pár týdnů, co v jihočínském moři došlo k incidentu s americkým plavidlem. V místě, které Peking označil za oblast svých výhradních ekonomických zájmů.

Vydáno pod