Ekvádorský prezident Rafael Correa zůstane hlavou státu

Quito - S více než 50 procenty hlasů vyhrál nedělní prezidentské volby v Ekvádoru dosavadní levicový prezident Rafael Correa. V noci na dnešek to uvedly místní agentury na základě průzkumů u volebních místností. Correa se vzápětí prohlásil za vítěze, ale jeho hlavní volební soupeř Lucio Gutiérrez odmítl uznat svou porážku a čeká na oficiální výsledky. Voliči také vybírali nové poslance do stočlenného jednokomorového parlamentu, starosty a guvernéry. Výsledky ani jejich odhady k těmto hlasováním dosud nepřišly.

Podle průzkumů získal Correa 54 až 55 procent hlasů, a vyhrál tak hned v prvním kole voleb. Jeho příznivci již začali slavit. „Má první slova adresuji ekvádorskému lidu, kterému hluboce děkuji, protože jsme vyhráli drtivým způsobem,“ prohlásil dosavadní prezident, kterého označovaly za jasného favorita i předvolební průzkumy.

„Oznámené výsledky nejsou oficiální. Neopomíjejte sčítání hlasů,“ zdůraznila na tiskové konferenci někdejší hlava státu Gutiérrez. Předčasné vyhlašování vítězství je podle něj součástí „informační války“ s cílem zfalšovat volby. Ujistil, že bude bojovat až do konce. Podle povolebních odhadů získal jen 24 až 31 procent hlasů.

Correa nachází podporu především mezi chudým obyvatelstvem. Podařilo se mu totiž stabilizovat ekvádorskou ekonomiku i za cenu neplacení zahraničního dluhu a tvrdých dohod s ropnými společnostmi i jinými nadnárodními firmami.