Minsk potvrdil, že Lukašenko na summit do Prahy nepřijede

Minsk - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se nezúčastní summitu o východním partnerství Evropské unie, který se uskuteční tento týden v Praze. Potvrdilo to dnes běloruské ministerstvo zahraničí s tím, že Lukašenka v Praze zastoupí dva reprezentanti jeho vlády.

Na pražský summit přijede první náměstek předsedy vlády Uladzimir Semaško a ministr zahraničí Sjarhej Martynav. Od projektu východního partnerství Minsk očekává významný pokrok při spolupráci v oblasti obchodu, energetiky, dopravy a pohybu obyvatelstva, uvedly dnes rovněž běloruské úřady.

Lukašenka, který je na Západě kritizován za potlačování lidských práv a pronásledování opozice, pozval do Prahy jménem předsednictví EU český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Někteří členové EU nicméně dali podle DPA najevo, že přítomnost kontroverzního běloruského prezidenta na summitu není žádoucí a delegace na nižší úrovni by byla produktivnější.

Minulý týden navštívil Lukašenko Itálii, kde se setkal s jejím premiérem Silviem Berlusconim a také s papežem Benediktem XVI. Byla to první cesta běloruského prezidenta do západní Evropy od roku 1996, kdy navštívil Francii.