Čtyři měsíce českého předsednictví: kritika, nezájem, ale i pochvala od Pötteringa

Praha - Jako předsednická země Evropské unie mohlo Česko získat respekt států sedmadvacítky, ale namísto toho k nám na summity už skoro nikdo nejezdí. Může za to vedle pádu vlády i euroskeptický prezident Václav Klaus, kontroverzní plastika Entropa nebo ostrá slova premiéra Mirka Topánka na adresu hospodářských opatření amerického prezidenta Baracka Obamy. V polovině českého předsednictví španělský list El País napsal, že v dějinách Evropy dosud nikdy tak málo lidí nedokázalo vykonat tolik škody evropské myšlence, jako čeští političtí předáci v posledních měsících. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering ale naopak hodnotí dosavadní české předsednictví velmi pozitivně.

České předsednictví mělo své pochybovače ještě před tím, než začalo. Francouzi v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym nevěřili, že si Češi se svým úkolem poradí. Češi zase měli pocit, že Sarkozy si chce udržet svoji vedoucí úlohu i v dalším půlroce. Asi nejviditelnějším symbolem českého předsednictví v Evropské unii byla kontroverzní instalace Entropa v budově Rady EU v Bruselu. Dostala Česko na přední stránky evropského zpravodajství, vyvolala velké diskuse, vyprovokovala dva oficiální protesty, zakrytí Bulharska coby země tureckých záchodů a v unii potvrdila image Čechů coby nenapravitelných ironiků.

Pöttering hodnotí dosavadní české předsednictví pozitivně

Česko během předsednictví přitom zpočátku sklízelo úspěchy: pružně reagovalo na plynovou krizi po zastavení dodávek z Ruska i na konflikt v Gaze. Pečlivě sledovalo své avizované priority: ekonomiku, energetiku a péči o státy na východním prstenci unie. V České republice se konalo také několik důležitých zahraničně politických summitů, včetně toho se Spojenými státy. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering v rozhovoru pro Českou televizi zhodnotil dosavadní české předsednictví velmi pozitivně.

Pöttering uvedl, že si velice váží premiéra Topolánka, protože hájil za všech okolností zájmy České republiky a také zájmy Evropy. „Je dobrým příkladem toho, že národní zájmy jdou ruku v ruce s evropskými, a děkuji mu za jeho příspěvek,“ dodal Pöttering a vyjádřil naději, že nová česká vláda na práci Topolánkova kabinetu naváže.

Známý obhájce Lisabonské smlouvy Pöttering vyslovil v rozhovoru také přesvědčení, že nález českého ústavního soudu ohledně smlouvy bude pozitivní a že prezident Václav Klaus bude postupovat v souladu s ústavou a dokumenty podepíše. Evropa podle Pötteringa čelí velkým výzvám, ať už jde o ekonomiku, finance, klima, terorismus nebo dialog kultur. „V jednotě je síla, proto potřebujeme Lisabonskou smlouvu,“ uvedl. Zároveň vyzval všechny občany, aby šli k volbám do Evropského parlamentu.