V Německu demonstrovali neonacisté - ale také jejich odpůrci

Kolín nad Rýnem - Západoněmecký Kolín nad Rýnem dnes zažil dvě demonstrace. Na jedné se sešlo několik set příznivců krajní pravice, kteří protestovali proti muslimům v Německu a plánované kolínské mešitě. Na protiakci, k níž už předem vyzývali politici, církevní činitelé i zástupci nevládních organizací, se setkalo několik tisíc lidí. Shromáždění nepoznamenaly vážnější incidenty. Do akce bylo nasazeno 5 600 policistů včetně policistů na koních.

Takzvaný Protiislámský kongres svolali příznivci krajní pravice. Ve svých projevech označovali Německo jako „diktaturu politické korektnosti“. Jejich shromáždění se pokoušeli narušit jednotlivci z řad krajní levice, policie ale k neonacistům anarchisty nepustila. Nezopakovaly se tak násilnosti ze září 2008, které provázely první Protiislámský kongres.

Nyní ovšem policie nepustila radikály ke kolínskému dómu a akci jim uložila pořádat na jiném místě Kolína. Zapovězen byl i pochod k novostavbě kolínské mešity, která je radikálům také trnem v oku. Oba zákazy jako poslední instance potvrdil v noci na sobotu německý ústavní soud.

„Nenecháme hnědým ptákům ulice“

Experti varují před „nedemokratickou a xenofobní ideologií“ neonacistů. Proto se konaly také protiakce několika tisíc lidí, kteří odmítali „přenechat hnědým ptákům ulice“ v narážce na hnědé košile, které nosívali příslušníci „Hitlerovy mládeže“, někdejší mládežnické organizace fašistické NSDAP.

„Dnešní signál je jasný: demokraté jsou spojeni proti pravicovému radikalismu, rasismu a štvaní,“ uvedl člen německých zelených Reinhard Bütikofer. V Kolíně není místo pro krajně pravicovou myšlenkovou platformu, prohlásil starosta města Fritz Schramma.

Němečtí muslimové protestují
Zdroj: ČT24/ČTK