Mladí Češi a Slováci by měli lépe umět jazyk sousední země

Bratislava - Slovensko podporuje české předsednictví Evropské unii. Českému ministrovi zahraničí Janu Kohoutovi to dnes v Bratislavě řekl jeho slovenský protějšek Miroslav Lajčák. Oba ministři se shodli na tom, že vzájemné vztahy Česka a Slovenska jsou nadstandardní, přesto by se jim chtěli po skončení českého předsednictví víc věnovat. Nový český ministr zahraničí Jan Kohout dnes na Slovensko zamířil na svou první zahraniční cestu.

Kohout a Lajčák se v Bratislavě dohodli, že budou usilovat o zlepšení znalostí češtiny a slovenštiny v mladé generaci v obou zemích. Znalosti jazyků by podle Lajčáka mohly zlepšit například výměnné studentské pobyty.

„Chceme do toho zapojit i další resorty, abychom si dohodli konkrétní plán,“ řekl Lajčák na tiskové konferenci. Podle Kohouta jde o dlouhodobý projekt, o němž s šéfem slovenské diplomacie mluvil už Kohoutův předchůdce Karel Schwarzenberg.

Oba ministři chtějí zlepšit i vzájemné využívání zastupitelských úřadů v cizině. Ředitelé konzulárních úřadů by měli připravit dohodu o vzájemném využívání zastupitelských orgánů, dodal Lajčák. Neupřesnil, kdy by měla být dohoda podepsána a jak by měla zlepšit podmínky cestovatelů.

Členství v EU umožňuje občanům jednotlivých zemí unie využít ve státě, kde nemají vlastní zastupitelský úřad, diplomatické nebo konzulární ochrany jiného státu EU s tím, že členské státy si sjednají nezbytná pravidla pro využití tohoto práva.

Vydáno pod