Americký voják postřílel na irácké základně 5 kolegů

Bagdád - Na jedné z hlavních vojenských základen v Bagdádu dnes americký voják zastřelil pět svých kolegů. Oznámila to americká armáda. Ministerstvo obrany potvrdilo, že oběti byly američtí občané, neupřesnilo však, zda šlo o členy armády. Podle agentur jde o nejtragičtější případ vraždění uvnitř americké armády od začátku operace v Iráku v roce 2003. Americký prezident Barack Obama vyjádřil šok a politování nad incidentem.

Ke střelbě došlo kolem druhé hodiny odpolední místního času na základně zvané Camp Liberty, která se nalézá nedaleko bagdádského letiště. Voják střílel na klinice, kterou navštěvují vojáci stresovaní zážitkem z boje nebo osobními problémy.

„Střelcem je americký voják, nyní je ve vazbě,“ oznámil armádní mluvčí Tom Garnett. Další podrobnosti k incidentu americká armáda neoznámila. Podle amerických televizí střelec nakonec zbraň obrátil proti sobě, armáda však tuto informaci vyvrátila. Celý incident se nyní vyšetřuje.

Mluvčí Bílého domu:

„Prezidentovo srdce je s příbuznými a se všemi, koho se tato tragédie týká. Je šokován a bude trvat na tom, aby se plně objasnilo, co se stalo, a abychom pro ochranu našich žen a mužů v uniformách učinili vše, co dokážeme.“


Šok vyjádřil i americký ministr obrany Robert Gates, podle něj se nyní incident vyšetřuje. Dle reportérky britské televize BBC panovala na základně Liberty v poslední době uvolněná atmosféra, která souvisela s uklidňováním situace v Iráku a vidině ukončení operací.

Vraždy armádních kolegů vojáky jsou v americké armádě vzácné. V roce 2003, ještě před invazí do Iráku, zabil v Kuvajtu příslušník americké armády dva své kolegy a byl za to odsouzen k trestu smrti.

Americká armáda utrpěla v posledních dnech hned několik ztrát. Naposledy před devíti dny, kdy muž v irácké uniformě zastřelil poblíž Mosulu dva americké vojáky a sám byl při přestřelce zabit.