V Řecku se dnes stávkovalo a demonstrovalo za vyšší platy

Atény - Na několik hodin se dnes zastavilo letecké spojení s Řeckem. Pracovníci tamní vzdušné kontroly stávkovali, a podpořili tak státní zaměstnance. Odbory v Řecku vyhlásily celodenní stávku za vyšší platy a důchody, jednotný pracovní status a státní financování fondu jejich zdravotního a sociálního pojištění. Také se jim nelíbí, jak stát řeší ekonomickou krizi. Před parlamentem v centru Atén se odpoledne uskutečnila demonstrace.

Dopoledne stávkovali po čtyři hodiny letečtí dispečeři, což vážně narušilo leteckou dopravu. Státní společnost Olympic Airlines zrušila 55 a soukromá společnost Aegean 44 letů. Desítky dalších spojů měly zpoždění.

Odboráři odmítají restriktivní opatření odůvodněná hospodářskou recesí. „Platili jsme na jejich zisky, nesmíme platit za jejich krize,“ uvedl v prohlášení odborový svaz ADEDY. Odsoudil, že konzervativní vláda vydala v lednu 28 miliard eur (asi 750 miliard korun) na podporu bank, ale s odvoláním na velkou státní zadluženost a daňové problémy zvlášť nepomohla chudým obyvatelům.

Odbory hovoří o vysoké účasti ve stávce. Na ministerstvu financí podle nich vstoupilo do stávky 70 procent zaměstnanců, v nemocnicích 60 procent. Ministerstvo vnitra ale sdělilo, že stávkujících je mnohem méně.

Loni v prosinci řečtí policisté zastřelili mladíka, následně země zažila nejhorší pouliční nepokoje za několik desítek let. V dubnu Řecko ochromila jednodenní generální stávka proti vládním škrtům zejména v sociální oblasti.

  • Stávka zaměstnanců řeckého veřejného sektoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/863/86239.jpg
  • Stávka zaměstnanců řeckého veřejného sektoru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/863/86240.jpg
Vydáno pod