Čína se obává, že peníze na modernizaci armády mizí v kapsách důstojníků

Peking - Čínský prezident Chu Ťin-tchao vyzval armádní generály a vysoké důstojníky, aby ctili hodnoty komunistické strany a přestali rozhazovat peníze. Jde o nečekaně otevřený útok proti špatné disciplíně v armádě. Její rozpočet v posledních letech závratně stoupá. Stranické vedení se tak zjevně bojí, že nové výdaje neslouží vždy k modernizaci ozbrojených sil, ale i osobnímu prospěchu vysokých šarží.

Čínská armáda za poslední roky dostávala čím dál víc peněz, a to prý na modernizaci. Teď se ale vláda obává, zda skutečně všechny peníze byly využity tak, jak měly. Prezident se především obává, že navýšení rozpočtu mohli zneužít čínští armádní důstojníci, vyzval je proto, aby ctili komunistické ideály a nezneužívali svého postavení. 

Pro Peking je modernizace armády prioritou, pumpuje proto do ozbrojených sil čím dál víc peněz. USA přitom odhadují, že Čína věnuje na tuto oblast ještě víc peněz, než udává. Letos má připadnout armádě přes 70 miliard dolarů, což je o 15 procent víc, než dostala v roce 2008. 

Cílem modernizace je podle čínských úřadů hlavně snaha, aby čínská armáda byla konkurenceschopná nejen v boji, ale také prý v technologickém, elektronickém nebo vesmírném souboji s ostatními světovými velmocemi.

Výdaje na čínskou armádu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod