Barmská junta prý přehodnotila záměr propustit disidentku Su Ťij

Rangún - Barmská junta dnes oznámila, že uvažovala o propuštění Su Ťij z domácího vězení, nakonec ale kvůli návštěvě Američana v jejím domě od tohoto záměru upustila. V Rangúnu pokračuje soud s touto barmskou disidentkou. Su Ťij před porotou vypověděla, že domácí vězení neporušila. Hrozí jí přitom až pět let vězení. Podle pozorovatelů ji vojenský režim v Barmě chce dostat za mříže kvůli volbám, které se mají konat příští rok.

Su Ťij dnes u soudu vypověděla, že nevěděla, že porušuje pravidla domácího vězení, když začátkem tohoto měsíce zůstal v jejím domě muž ze Spojených států. Proces bude pokračovat i zítra. Dnes měli povoleno vstoupit do soudního sálu novináři a diplomaté. „Děkuji vám za to, že si děláte obavy, a za vaši podporu,“ vzkázala dnes od soudu svým příznivcům Su Ťij.

Junta prý chtěla pustit Su Ťij

Barmská junta dnes oznámila, že uvažovala o propuštění opoziční političky Do Aun Schan Su Ťij z domácího vězení, ale nakonec se pro to nerozhodla kvůli nelegální návštěvě Američana v domě této známé disidentky. Novinářům to dnes řekl barmský policejní generál Myin Thein, jehož citovala agentura AP.

Thein tvrdil, že úřady chtěly Su Ťij propustit z humanitárních důvodů a také kvůli tomu, že je dcerou zakladatele země Aun Schana. Nositelka Nobelovy ceny za mír strávila v domácím vězení více než 13 z posledních 19 let. Poslední, šestiletá etapa tohoto vězení má vypršet ve středu.

Protože ale Su Ťij tento měsíc ve svém domě poskytla bez povolení přístřeší Američanovi Johnovi Yettawovi, hovořila s ním a dala mu najíst, porušila prý bezpečnostní zákon. Američan do jejího domu připlaval přes jezero, ačkoli nebyl zván. Jeho motivy nejsou stále objasněny a nevylučuje se, že šlo o provokaci.