Gruzie slaví Den nezávislosti, opozice pokračuje v protestech

Tbilisi - Desetitisíce lidí dnes znovu demonstrovaly v gruzínské metropoli Tbilisi za odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho. Po shromáždění na fotbalovém stadionu se příznivci opozice vydali na průvod městem. Demonstrace a blokády ochromují město už od začátku května, kdy vláda potlačila krátkou vojenskou vzpouru. Gruzie dnes navíc slaví Den nezávislosti, který se konal bez tradiční vojenské přehlídky. Dnešní protestní akce je považovaná za největší od počátku dubna, kdy opozice protivládní demonstrace zahájila.

Podle opozice Saakašvili zemi škodí a jeho způsob vládnutí není demokratický. Den nezávislosti opozice zahájila už nad ránem pochodňovým průvodem 30 kilometrů od Tbilisi. Po dvouhodinovém shromáždění na stadionu se demonstranti vydali k pravoslavnému patriarchátu místo k parlamentu, jak původně zamýšleli. U patriarchy hledali radu, jak vyřešit současnou situaci. Patriarcha Ilja II. vyzval vládu a opozici k dialogu.

Na poklidném průběhu si prezidentovi odpůrci zakládají - na setkání na národním fotbalovém stadionu v Tbilisi pro 60 tisíc lidí pozvali ostrahu. Pořadatelé důkladně prohledávali příchozí, po policii nebyla ani stopa. Na stadionu se četla Charta závazků vůči národu a Gruzii. Tento dokument sestavený opozicí má zajistit dodržování základních principů, jako jsou svoboda slova a médií, ochrana lidských a občanských práv a nezávislost justice. „Velké množství lidí žádá, aby tato hrozná éra skončila. Tuto éru ukončíme důstojným způsobem!“ prohlásil opoziční lídr Levan Gačečiladze.

Demonstrace proti Saakašvilimu (zdroj: ČT24)


Gruzie dnes také slaví Den nezávislosti, úřady ale kvůli protestům upustily od tradiční vojenské přehlídky. Saakašvili výročí uctil na hřbitově, kde leží vojáci padlí v srpnové válce s Ruskem. Evropská unie a Spojené státy k dnešnímu gruzínskému svátku vyzvaly vládu a opozici, aby ukončily patovou situaci s pouličními blokádami a demonstracemi a zahájily okamžitě jednání bez předběžných podmínek o novém programu reforem k oživení demokracie v zemi.