Bavorský premiér slíbil, že do roka navštíví Česko

Mnichov - Ve vztazích mezi Bavorskem a Českem se blýská na lepší časy. Bavorský premiér Horst Seehofer ČT exkluzivně sdělil, že během roku zavítá na oficiální návštěvu Česka. Jeho předchůdci dosud kvůli neshodám ohledně Benešových dekretů takovou cestu odmítali. Seehofer z konzervativní CSU je jako bavorský premiér patronem Němců odsunutých po 2. světové válce z českých pohraničních oblastí.

Už letos v lednu Seehofer během slavnostního projevu v mnichovské sudetoněmecké centrále řekl, že chce společně se sudetskými Němci prohloubit a rozšířit vztahy s Českou republikou, kterou hodlá také navštívit. Za vlády premiéra Edmunda Stoibera (1993-2007) byly česko-bavorské vztahy chladné hlavně kvůli jeho požadavkům na zrušení Benešových dekretů - za čtrnáct let proto Stoiber Česko oficiálně nenavštívil. Během krátké vlády to nestihl ani jeho nástupce Günter Beckstein.

Před necelými dvěma týdny se Seehofer sešel s českým prezidentem Václavem Klausem, který byl na dvoudenní návštěvě Bavorska a převzal v Mnichově Zlatou Peutingerovu medaili. Ocenění „antievropana“ krátce před volbami do Evropského parlamentu ale podle německých médií vyvolalo v CSU rozpaky, proti vyznamenání českého prezidenta se kvůli jeho kladným postojům k Benešovým dekretům postavili i sudetští Němci.

Peutingerovo kolegium se zasazuje o rozvoj demokratické a právní státnosti, svobodného tržního hospodářství a porozumění mezi státy a regiony Evropy i světa. Organizace nese jméno německého kupce a učence Konrada Peutingera, (1465-1567). Na jeho myšlenky později navázali zastánci svobodného tržního hospodářství.

Seehofer vyznamenal výtvarníka Steigera Řádem za zásluhy 

Seehofer dnes jménem německého prezidenta předal jedno z nejvyšších vyznamenání Spolkové republiky Německo - kříž se stuhou Řádu za zásluhy - slavnému výtvarníkovi českého původu Ivanu Steigerovi, který do Německa emigroval v roce 1968. Proslavil se především jako karikaturista a kmenový autor listu Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Vydáno pod