Sojuz se úspěšně spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Moskva - Ruská kosmická loď Sojuz se dnes úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sojuz do vesmíru dopravil tři kosmonauty, kteří rozšíří posádku orbitálního komplexu na šest osob. Zdvojnásobení počtu osob na palubě umožní rozšířit vědecké aktivity a zároveň vyzkoušet dlouhodobé soužití většího počtu lidí ve vesmíru pro budoucí chystané mise na Měsíc a Mars. Loď Sojuz má u ISS zůstat jako záchranný modul pro případnou evakuaci posádky.

Sojuz, který odstartoval z kosmodromu Bajkonur ve středu, dopravil na ISS Kanaďana Roberta Thirska, Rusa Romana Romaněnka a Belgičana Franka De Winneho. Na palubě stanice se přidali k Američanovi Michaelovi Barratovi, Rusovi Gennadiji Padalkovi a Japonci Koičimu Wakatuovi.

Šestice kosmonautů tvoří dosud nejinternacionálnější posádku, jaká kdy na ISS byla. Jsou v ní zástupci všech kosmických agentur, které se na budování orbitálního komplexu v hodnotě 100 miliard dolarů podílely.

Zároveň se zprávou o spojení Sojuzu s ISS ruská agentura ITAR-TASS oznámila, že ruská Federální kosmická agentura (Roskosmos) a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) podepsaly dohodu v hodnotě 306 milionů dolarů. Podle ní Roskosmos bude zajišťovat služby spojené s vysíláním kosmonautů na oběžnou dráhu a s jejich návratem na Zemi na lodích Sojuz v období let 2012 a 2013. V tomto období k ISS odstartují čtyři lodě Sojuz.

Vydáno pod